eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Joe Biden amerikai elnök az Ulsteri Egyetemen beszél Belfastban 2023. április 12-én. Az elnök a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írországban, majd Írországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Chris Ratcliffe

Joe Biden amerikai elnökre is az "impeachment" veszélye leselkedik

A washingtoni Kongresszus republikánus elnöke egy potenciális vádeljárást megelőző nyomozást indított, ami főleg Biden fia, Hunter üzleti tevékenységére összpontosít. Egyes elemzők szerint azonban visszájára sülhet el a lépés.

Donald Trumppal szemben két vádeljárást is lefolytatott az amerikai Kongresszus és most hasonlót szeretne a rivális Joe Bidennel szemben az elnök republikánus ellenzéke. Kevin McCarthy konzervatív házelnök azt mondta: Biden hazudott amikor azt állította: nem tudott fia, Hunter üzleti ügyeiről, és arra utasította pártját, hogy indítson vizsgálatot az amerikai elnök ellen.

McCarthy szerint az eddigi republikánus kongresszusi vizsgálatok "a korrupció kultúráját" tárták fel a Biden család vállalkozásaiban. „Ezek a vádak a hatalommal való visszaélésre, a vizsgálat akadályozására és a korrupcióra vonatkoznak, és további vizsgálatot indokolnak a képviselőház részéről" - mondta McCarthy keddi sajtótájékoztatóján.

Úgy tűnik, hogy a lépés célja a szélsőjobboldali törvényhozók lecsillapítása, akik McCarthy eltávolításával fenyegetőztek és akiknek a Republikánus párt hajszálvékony képviselőházi többsége miatt túl nagy a befolyásuk – jegyezte meg a Telegraph című brit lap. McCarthy elmondta, hogy a vizsgálatot a képviselőház három bizottságának egy-egy elnöke fogja vezetni.

A vizsgálat várhatóan arra összpontosít, hogy az elnök előnyökhöz jutott-e fia külföldi üzleti ügyleteiből.

Hunter Biden cége – a hátrahagyott laptopján talált adatok és a republikánus nyomozások szerint - 2013 és 2018 között 11 millió dollárt keresett és viszonylag gyorsan el is költötte a pénzt. Biden például a korrupt gyakorlattal vádolt Burisma ukrán energiacég tanácsadója volt és havonta több tízezer dollár keresett. Minden édesapja alelnöksége idején történt, amikor Joe Biden vitte az Obama-kormányzatban az Ukrajna-portfóliót. Továbbá üzleti partnere volt egy később korrupcióval vádolt kínai üzletembernek. Maga az ifjabb Biden vallotta be egy könyvében, hogy drogokra és „idegenekkel való bulizásra” költötte a pénzt, (pedig ezek rendszeresen loptak tőle), továbbá válása után asszonytartásra és gyerektartásra.

A republikánusok most azt kutatják, hogy Joe Biden valamilyen módon köthető-e fia kétes ügyleteihez és esetleg bejárást adott-e Hunter üzleti partnereinek az amerikai kormányhoz. Például az idősebb Biden és fia telefonbeszélgetéseit és azokat az eseteket vizsgálják, amikor az idősebb Biden benézett a fiához, aki üzleti partnereinek adott vacsorákat.

A vizsgálat egy formális lépcsőfok azelőtt, hogy megfogalmaznák a vádeljárást megalapozó vádakat.

McCarty kongresszusi elnök utalt is a potenciális vádakra: szerinte Joe Biden „hazudott az amerikai népnek, amikor arról beszélt, hogy nem ismeri családja külföldi üzleti tevékenységének részleteit”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×