eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Crossed arms Armenian soldier with national waving flag on background - Armenia Military theme.
Nyitókép: sezer ozger/Getty Images

Pofon Moszkvának: az örmények az amerikaiakkal tartanak közös hadgyakorlatot

Szakítás Oroszországgal? A korábban Moszkvához hű Örményország a jövő héten közös hadgyakorlatot tart az Egyesült Államokkal. A háttérben a karabahi helyzet miatti frusztráció húzódik meg.

Örményország eddig hagyományosan Moszkva érdekszférájába tartozott, illetve – magát kissé elszigeteltnek érezve – Oroszországot tartotta patrónusának a kaukázusi régióban, ahol nagy riválisa, Azerbajdzsán mögött ott áll Törökország.

Az orosz állami RT-csatorna főnöke, Margarita Szimonjan is örmény származású, szintén örmény férje pedig néha fenyegető kirohanásokat intéz a szerinte Moszkvához nem elég lojális volt szovjet tagállamok, így például Kazahsztán ellen.

Most nehezen dolgozhatják fel, hogy anyaországuk látszólag 180 fokos fordulatot vesz.

Örményországban letartóztatták Mikael Badalján Moszkva-párti bloggert és Asot Gevorkjánt, a Szputnyik nevű, orosz alapítású médium örmény rádióadásának kommentátorát.

A korábbi elutasító nyilatkozat után Jereván szerdán megerősítette, hogy a jövő héten közös örmény–amerikai hadgyakorlatot tartanak az országban. Az Eagle Partner 2023 nevű gyakorlat célja – papíron – felkészíteni az örmény erőket nemzetközi békefenntartó feladatokra – közölte az ország védelmi minisztériuma. Nehéz azonban nem észrevenni a jelzést:

hosszú idő után az örmények beengedik országukba Moszkva nagy geopolitikai riválisát, az Egyesült Államokat.

Az előzmény az, amit Nikol Pasinján örmény miniszerelnök is megfogalmazott: Jerevánt egyre jobban frusztrálja az, hogy az ukrajnai háborúval elfoglalt Moszkva nem védi meg – ahogy fogalmazott – Azerbajdzsán folytatódó agressziójától – írta a Reuters.

Oleszja Vartanján, a Kríziscsoport nevű nonprofit szervezet képviselője szerint Örményország jelzést küld Moszkvának „az, hogy mással vagy elfoglalva és hogy ennyire inaktív vagy, az ellenségünk kezére játszik”.

„Természetesen ez aggodalmat kelt, különösen a mostani helyzetben” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, majd elővette egyik kedvenc sablonját: „alaposan elemezni és figyelni fogjuk az eseményeket”.

Az örmények nemtetszését az váltotta ki, hogy bár egy orosz békekontingens választja szét a feleket a 2020-as, Azerbajdzsánnal vívott véres karabahi konfliktus után,

az oroszok hagyták, hogy az azeriek fojtogató blokád alá vegyék a területükön fekvő örmény enklávét,

amelynek korábban egy úton keresztül élő kapcsolata volt Örményországgal. Az azeriek szerint a Vöröskereszthez tartozó mentőkben is szállítottak fegyvert az örmények Hegyi-Karabahba.

Közben az oroszok is morognak és szerintük Pasinján miniszterelnök „nyilvános retorikája a gorombasággal határos”. A háttérben pedig ott a pengeélen táncoló azeri–örmény béke lehetősége. Egyfelől a felek minden korábbinál közelebb kerültek egy alkuhoz, de közben fennáll az újabb, súlyos eszkaláció veszélye is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×