eur:
394.08
usd:
363.53
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Crossed arms Armenian soldier with national waving flag on background - Armenia Military theme.
Nyitókép: sezer ozger/Getty Images

Pofon Moszkvának: az örmények az amerikaiakkal tartanak közös hadgyakorlatot

Szakítás Oroszországgal? A korábban Moszkvához hű Örményország a jövő héten közös hadgyakorlatot tart az Egyesült Államokkal. A háttérben a karabahi helyzet miatti frusztráció húzódik meg.

Örményország eddig hagyományosan Moszkva érdekszférájába tartozott, illetve – magát kissé elszigeteltnek érezve – Oroszországot tartotta patrónusának a kaukázusi régióban, ahol nagy riválisa, Azerbajdzsán mögött ott áll Törökország.

Az orosz állami RT-csatorna főnöke, Margarita Szimonjan is örmény származású, szintén örmény férje pedig néha fenyegető kirohanásokat intéz a szerinte Moszkvához nem elég lojális volt szovjet tagállamok, így például Kazahsztán ellen.

Most nehezen dolgozhatják fel, hogy anyaországuk látszólag 180 fokos fordulatot vesz.

Örményországban letartóztatták Mikael Badalján Moszkva-párti bloggert és Asot Gevorkjánt, a Szputnyik nevű, orosz alapítású médium örmény rádióadásának kommentátorát.

A korábbi elutasító nyilatkozat után Jereván szerdán megerősítette, hogy a jövő héten közös örmény–amerikai hadgyakorlatot tartanak az országban. Az Eagle Partner 2023 nevű gyakorlat célja – papíron – felkészíteni az örmény erőket nemzetközi békefenntartó feladatokra – közölte az ország védelmi minisztériuma. Nehéz azonban nem észrevenni a jelzést:

hosszú idő után az örmények beengedik országukba Moszkva nagy geopolitikai riválisát, az Egyesült Államokat.

Az előzmény az, amit Nikol Pasinján örmény miniszerelnök is megfogalmazott: Jerevánt egyre jobban frusztrálja az, hogy az ukrajnai háborúval elfoglalt Moszkva nem védi meg – ahogy fogalmazott – Azerbajdzsán folytatódó agressziójától – írta a Reuters.

Oleszja Vartanján, a Kríziscsoport nevű nonprofit szervezet képviselője szerint Örményország jelzést küld Moszkvának „az, hogy mással vagy elfoglalva és hogy ennyire inaktív vagy, az ellenségünk kezére játszik”.

„Természetesen ez aggodalmat kelt, különösen a mostani helyzetben” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, majd elővette egyik kedvenc sablonját: „alaposan elemezni és figyelni fogjuk az eseményeket”.

Az örmények nemtetszését az váltotta ki, hogy bár egy orosz békekontingens választja szét a feleket a 2020-as, Azerbajdzsánnal vívott véres karabahi konfliktus után,

az oroszok hagyták, hogy az azeriek fojtogató blokád alá vegyék a területükön fekvő örmény enklávét,

amelynek korábban egy úton keresztül élő kapcsolata volt Örményországgal. Az azeriek szerint a Vöröskereszthez tartozó mentőkben is szállítottak fegyvert az örmények Hegyi-Karabahba.

Közben az oroszok is morognak és szerintük Pasinján miniszterelnök „nyilvános retorikája a gorombasággal határos”. A háttérben pedig ott a pengeélen táncoló azeri–örmény béke lehetősége. Egyfelől a felek minden korábbinál közelebb kerültek egy alkuhoz, de közben fennáll az újabb, súlyos eszkaláció veszélye is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×