eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Bombatölcsér a Szent Megváltó-székesegyház előtt, a Hegyi-Karabah székhelye, Sztyepanakert közelében fekvő Susiban egy azeri tüzérségi támadás után, 2020. október 29-én. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott harcok az október 10-i tűzszünet ellenére folytatódnak, Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a megállapodás megsértésével.
Nyitókép: MTI/EPA/Photolure/Hajk Bagdaszarján

Leváltották a blokád alá vont Hegyi-Karabah "kormányfőjét"

A többségében örmények lakta, de Azerbajdzsánba ékelődő területet három hónapja blokád alatt tartják az azeriek.

Ruben Vardanjánt, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah "kormányfőjét" csütörtökön menesztették - közölte az Armenpress örmény hírügynökség Arajik Harutjunján államfő közleményére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Gurgen Nersziszján eddigi főügyész lesz az új miniszterelnök.

Vardanján menesztésének oka egyelőre nem ismert. A milliárdos bankárból lett politikus, akit novemberben neveztek ki, többször összetűzésbe keveredett Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a régióba vezényelt orosz békefenntartók szerepét illetően. Vardanján korábban orosz állampolgár volt, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tavaly decemberben közzétett rendeletben jóváhagyta kérését, hogy vonják be orosz útlevelét.

December 12. óta magukat környezetvédőnek mondó, az ércbányák okozta szennyezés miatt tüntető azeri aktivisták torlaszolták el a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen útvonalat, a Lacini-folyosót.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felszólította Azerbajdzsánt az útzár feloldására,

figyelmeztetve, hogy komoly humanitárius következményei lesznek a blokádnak, és veszélybe sodorhatja az elmúlt harminc év során két háborút is vívó Örményország és Azerbajdzsán közötti törékeny tűzszünetet.

Pasinján több ízben bírálta az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek többet a blokád feloldása érdekében. Vardanján ugyanakkor értelmetlennek nevezte az ilyen jellegű kritikákat, mondván, hogy ez csak Azerbajdzsán malmára hajtja a vizet. Baku emellett azt állítja, hogy Vardanján kerékkötője a lehetséges béketárgyalásoknak.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×