eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Bombatölcsér a Szent Megváltó-székesegyház előtt, a Hegyi-Karabah székhelye, Sztyepanakert közelében fekvő Susiban egy azeri tüzérségi támadás után, 2020. október 29-én. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott harcok az október 10-i tűzszünet ellenére folytatódnak, Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a megállapodás megsértésével.
Nyitókép: MTI/EPA/Photolure/Hajk Bagdaszarján

Leváltották a blokád alá vont Hegyi-Karabah "kormányfőjét"

A többségében örmények lakta, de Azerbajdzsánba ékelődő területet három hónapja blokád alatt tartják az azeriek.

Ruben Vardanjánt, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah "kormányfőjét" csütörtökön menesztették - közölte az Armenpress örmény hírügynökség Arajik Harutjunján államfő közleményére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint Gurgen Nersziszján eddigi főügyész lesz az új miniszterelnök.

Vardanján menesztésének oka egyelőre nem ismert. A milliárdos bankárból lett politikus, akit novemberben neveztek ki, többször összetűzésbe keveredett Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a régióba vezényelt orosz békefenntartók szerepét illetően. Vardanján korábban orosz állampolgár volt, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tavaly decemberben közzétett rendeletben jóváhagyta kérését, hogy vonják be orosz útlevelét.

December 12. óta magukat környezetvédőnek mondó, az ércbányák okozta szennyezés miatt tüntető azeri aktivisták torlaszolták el a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen útvonalat, a Lacini-folyosót.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felszólította Azerbajdzsánt az útzár feloldására,

figyelmeztetve, hogy komoly humanitárius következményei lesznek a blokádnak, és veszélybe sodorhatja az elmúlt harminc év során két háborút is vívó Örményország és Azerbajdzsán közötti törékeny tűzszünetet.

Pasinján több ízben bírálta az orosz békefenntartókat, hogy nem tesznek többet a blokád feloldása érdekében. Vardanján ugyanakkor értelmetlennek nevezte az ilyen jellegű kritikákat, mondván, hogy ez csak Azerbajdzsán malmára hajtja a vizet. Baku emellett azt állítja, hogy Vardanján kerékkötője a lehetséges béketárgyalásoknak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×