eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Áll a bál Szlovákiában: ki kellene nyitni a határokat

A szlovákiai alkalmazottak érdekeit védő szakszervezetek szerint több olyan ágazat is van az országban, amely vendégmunkások alkalmazása nélkül nagy bajban lenne. Elengedhetetlennek tartják azonban a munkaerő-migráció szabályozását, ami szerintük a társadalmi feszültségek elkerüléséhez vezetne.

A szakszervezetek, a munkáltatók és a szlovák kormány képviselői az érdekegyeztető tanácson vitatták meg annak lehetőségét, hogy Szlovákia nemzeti vízumot adjon ki olyan, nem az Európai Unióból érkező állampolgároknak, akik a munkaerőhiány által leginkább sújtott ágazatokban, például a vendéglátóiparban vagy a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni. A szakképzett munkaerő hiánya aggasztóan magas Szlovákiában, a munkáltatók szerint ráadásul több olyan állás is betöltetlen, amely iránt a szlovákiai munkavállalók már nem érdeklődnek.

Zuzana Rumiz, a Szlovákiai Személyzeti Ügynökségek Szövetségének elnöke az Új Szó napilapnak elmondta, míg tíz évvel ezelőtt a szlovákiai vállalatok mintegy 45 százalékának okozott gondot a munkaerőhiány, mára ez az arány eléri a 75 százalékot, a cégek pedig több mint 100 ezer álláshelyet képtelenek betölteni.

Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több vállalat külföldi vendégmunkásokkal igyekszik pótolni a hiányt. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ legutóbbi jelentéséből kiderül:

míg 2013-ban hivatalosan alig valamivel több mint 13 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, a számuk mára megközelíti a 100 ezret.

A szakszervezetek szerint azonban a munkáltatók is gyakran visszaélnek a helyzettel. Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, "nem ismeretlen jelenség a munkáltatók részéről, hogy külföldieket toboroznak törzsalkalmazotti státuszba, míg a hazaiakat a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül átmeneti időszakra veszik fel, kiszolgáltatottabb helyzetbe juttatva őket". Szerinte nem jelent megoldást a külföldi munkaerő ellenőrizetlen beáramlása, a munkaerőhiánynak ugyanis több oka is van, amelyeket ideje lenne orvosolni.

A szakértő úgy véli,

az alacsony szlovákiai fizetések és az ebből következő munkaerő-elvándorlás egyik oka az elhibázott gazdasági modellben rejlik,

amely régóta az olcsó munkaerőre, az alkalmazottak kizsigerelésére, az innováció alacsony szintjére és a közvetlen külföldi befektetésektől való túlzott függőségre épül, miközben teljesen elhanyagolják az oktatási rendszert.

További probléma, hogy az uniós országokhoz képest Szlovákiában viszonylag kevés a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a 2,2 millió alkalmazottból mindössze 78 ezer munkavállaló dolgozott részmunkaidőben. Ilyen körülmények között még a harmadik országokból érkező külföldiek sem maradnak sokáig Szlovákiában, és más olyan európai országokba távoznak, amelyek szintén munkaerőhiánnyal küzdenek, ám jobb feltételeket kínálnak.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×