eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án. Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij felé tart Novák Katalin

A háború sújtotta Ukrajnában tesz látogatást a magyar köztársasági elnök. Novák Katalin kedden ökumenikus istentiszteleten vett részt Beregszászon, majd kárpátaljai magyar politikusokkal, egyházi és oktatási vezetőkkel találkozott. A magyar államfő Kijevben várhatóan tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal.

A "krími platform" harmadik nemzetközi csúcstalálkozójának előestéjén Novák Katalin magyar köztársasági elnök munkalátogatásra érkezett Kárpátaljára. Az államfőt a beregsurányi határátkelőn a megye vezetői fogadták.

A megbeszélésen a megye vezetőhelyettese és a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott Magyarországnak

  • a humanitárius segítségnyújtásért és
  • az Ukrajna melletti határozott kiállásért.

Ezt követően Novák Katalin ökumenikus istentiszteleten vett részt a beregszászi katolikus templomban, illetve megkoszorúzta Szent István helyi mellszobrát.

Ünnepi beszédében kiemelte, látogatásának egyik célja az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, melyet augusztus 20-án Esztergomban is feltett: "Hogy vannak?"

"Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést azoknak, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis: azért vagyok itt, hogy megkérdezzem, hogy bírják, miből merítenek erőt" - mondta az államfő.

Hozzátette, 15 millió magyar ember erejét hozta Beregszászra.

A köztársasági elnök köszönetet mondott mindenkinek, akik segítséget nyújtanak a nehéz körülmények közé kerülteknek.

Az istentiszteleten elhangzott imában a békéért imádkoztak, és arra kérték a Jóistent, hogy adjon bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék az ehhez vezető utat.

Délelőtt megbeszélést folytatott a kárpátaljai magyar politikai, oktatási és egyházi vezetőkkel, majd a harcokban elhunyt magyar katonák családjaival találkozott, ezt követően a kárpátaljai magyar nagycsaládosok gyermekeivel töltött időt.

A magyar államfő Kárpátaljáról Kijevbe utazik, hogy részt vegyen a "krími platform" csúcstalálkozóján. A remények szerint a két államfő, Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij találkozója hozzájárulhat a két ország diplomáciai kapcsolatának javulásához is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×