eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Történelmi csúcson a kenyér ára Szlovákiában

Bár a pékségek költségei folyamatosan csökkennek, a vásárlók a következő hónapokban mégsem számíthatnak áresésre.

Az elmúlt két évben rendkívül felment a kenyér ára Szlovákiában. Egy kilogramm kenyérhez átlagosan 2,33 euróért jut hozzá a szlovák vásárló. Tavaly ilyenkor még ugyanezért a mennyiségért 50 centtel kevesebbet, vagyis 1,80-at kellett kifizetni, két évvel ezelőtt pedig közel egy euróval volt olcsóbb egy kiló kenyér. Mindez annyit jelent, hogy egy mai kenyér áráért 2021-ben még másfelet adtak.

A  magas kenyérár az energiaválság és az ukrajnai háború miatt dráguló gabona következménye. Január óta minden hónapban emelkedett pár centtel a kenyér ára is. A sokkszerű áremelkedés után a helyzet azonban most, ha lassan is, de stabilizálódni látszik: a búza ára érezhetően csökkent a tőzsdéken, az idei gabonatermés ígéretesnek tűnik, és szlovák a parlament fél évre elengedte az élelmiszer-termelők számára az illeték befizetését.

A költségek tehát csökkennek, de ez nem látszik a kenyér árán. Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke szerint arra már nem lehet számítani, hogy lemegy a kenyér ára.

Jozef Oremus pékségtulajdonos azt mondta,

az illetékek be nem fizetéséből megtakarított pénzt az alkalmazottak fizetésének emelésére fordítják.

„A fejlesztésre már nem futja, de most legalább eljutottunk oda, hogy fizetésnap előtt nem remegek, hogy ki tudom-e fizetni az alkalmazottaimat” – jegyezte meg a pékmester, hozzátéve, hogy nem kizárt még a további áremelés sem, de annak mértéke már nem lesz olyan nagy, mint idáig.

Lukáš Kovanda pénzügyi elemző szerint a búza árcsökkenése 13 év óta most a legnagyobb mértékű. „Az árak nem igazán tükrözik a termelés valódi költségeit, és amíg az őrölt liszt a malomból frissen sült kenyér formájában eljut a háztartások asztalára, addig a kereskedőláncok zsebébe is kerül valami” – jegyzete meg a piackutató szakember.

A pékek szerint a kereskedők a felelősek a magas árakért. A kereskedők viszont a pékeket hibáztatják. Egyikük sem vitte lejjebb azonban az árait.

Akár drága, akár olcsó azonban a kenyér, a szlovákok ugyanúgy vásárolják.

A kereslet az alapélelmiszer iránt nem csökkent. „Ha a kereskedők kevesebb kenyeret adnak el, és ezáltal nyomás nehezedik rájuk, akkor leviszik az áraikat. De amíg nem éreznek nyomást a vásárlók részéről, addig nem lesz rá okuk. A kenyér olcsóbbá tételének lehetőségei jelentősek, akár több tíz százalékos nagyságrendben mérhetők” – tette hozzá az elemző.

Az európai országok közül Szlovákia az első négy közé tartozik, ahol a legnagyobb mértékben ugrott meg a kenyér ára. A szomszédos Csehországban nagyjából 70 centtel kerül kevesebbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×