eur:
391.33
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Beke Károly: a forint magával ránthatja a jegybanki kamatlazítást

A Portfolio elemzője, Beke Károly szerint ha tartósan gyenge lesz a forint, akkor az a jegybank által kitűzött óvatos lazító politikára is hatással lehet. Jelenleg közel 390 forintot kell fizetni egy euróért, miután néhány nap alatt 4 százalékkal leértékelődött a magyar deviza.

Talán meglepetés lehet a forint elmúlt 3 napban látott meredek gyengülése, de a szakértők jelentős része már hónapok óta számított arra, hogy a 370 körüli árfolyam az túl erős és a gazdaság fundamentumai nem feltétlenül indokolják - mondta el az Inforádiónak a Portfolio elemzője, Beke Károly.

A lap szakértője szerint a forint gyengülése kifejezetten ezt indokló hír híján arra vezethető vissza, hogy

vészesen olvad a forint kamatelőnye.

Az MNB ugyanis jelentős, 100 bázispontos lépésekkel csökkenti havonta az irányadó kamatot, miközben a nagy, fejlett jegybankok - a Fed vagy az Európai Központi Bank esetében - még inkább további kamatemelésekről szólnak a hírek. Ez pedig azt jelenti, hogy a forint korábbi, nagyon jelentős kamatelőnye ugyan még mindig jelentős, de előretekintve már nem annyira jó, és így valószínűleg már nem tűnik annyira jó befektetésnek a forint.

Beke Károly arról is beszélt, hogy a forint árfolyamának a további alakulását nagyban befolyásolhatja a Standard and Poor's péntek esti döntése Magyarországról. Ha ebben a döntésben egy negatív meglepetés érkezne, akár kilátásrontás, akár egy leminősítés formájában, akkor az további forintgyengülést vetíthet előre jövő hétre.

"Ha ez nem történik meg és a vártnak megfelelően helybenhagyja a magyar besorolást a hitelminősítő, akkor

a jövő hét első felében azért egy korrekció benne van az árfolyamban,

tehát valamennyit jöhet vissza, hiszen egy ilyen heves mozgás után ez természetes, hogy valamennyit vissza kell korrigálni az árfolyamnak" - tette hozzá a Portfolio elemzője a rövidtávú kilátásokat ecsetelve.

A középtávú várakozásokról pedig elmondta: ősszel a költségvetés egyre aggasztóbb helyzetének kormányzati kezelése befolyásolhatja az árfolyamot: kérdés, hogy megemelik-e az idei hiánycélt vagy további intézkedésekkel próbálják helyre tenni a költségvetést. További kérdés, mi lesz az uniós pénzekkel.

"Ha nem javul a magyar költségvetés helyzete és ha nem érkeznek meg a nagyon várt európai uniós források, akkor akár a 400-as euró-forint árfolyam is megvalósulhat még az idén"

- mondta Beke Károly.

Felmerülhet a kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank három hét múlva esedékes kamatdöntésére hatással lehet-e a forintárfolyam alakulása. Az elemző szerint amennyiben folytatódik a jelenlegi ütemű gyengülés, akkor még az is előfordulhat, hogy az MNB kénytelen lehet kisebb mértékben csökkenteni a kamatot, vagy akár fel is függesztheti a kamatvágást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×