eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Joe Biden amerikai elnök (j) Rishi Sunak brit miniszterelnököt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. június 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Niall Carson

„Elnök úr!” – Joe Biden elvétette Rishi Sunak titulusát

Különleges megtiszteltetésben volt része a brit kormányfőnek, amikor Joe Biden fogadta a Fehér Házban. Az amerikai elnök hízelgő bakija azonban nem fedi el a tényt, hogy a britek egyelőre nem számíthatnak szabadkereskedelmi egyezményre „a tengerentúli unokatestvérekkel”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök washingtoni útja kapcsán a BBC már előre hűtötte a várakozásokat, megjegyezve: az is nagy szám, hogy egy közepes méretű ország első embere besétálhat a Fehér Ház ovális irodájába.

A mindig kicsattanóan optimista és mosolygós Sunakot azonban a beígért baseballmeccs és a nem beígért szmog mellett egy különleges meglepetéssel várta Joe Biden.

A Fehér Ház ura először Rashee Sanooknak titulálta – ez olyan, mintha őt Bo Jidennek nevezték volna –, majd „upgrade-elte” beosztását és „elnök úrként” szólította meg.

Biden gyorsan feltalálta magát és megjegyezte: „Elnök úr? Most akkor előléptettem Önt!”. Bár ez egy újabb baki, hiszen egy brit miniszterelnök, legalábbis rangban, papíron az amerikai elnök megfelelője.

A két szövetséges 40 perces négyszemközti beszélgetésén szót ejtett Ukrajna támogatásáról, majd egy új, gazdasági–biztonsági partnerséget jelentett be Kína növekvő fenyegetésére válaszul.

Viszont kikerülték az a témát, ami a brexitpárti brit konzervatívok vesszőparipája volt az EU-ból való kilépés előtt, miszerint ha eljő a valódi függetlenség, akkor a „Globális Nagy-Britannia” (Global Britain) szabadon köthet előnyösebb szabadkereskedelmi egyezményeket a világban, különösen az Egyesült Államokkal. A konzervatív pártprogram ígérete az volt, hogy 2022-re meg is kötnek egy ilyen egyezményt.

Hát, ez még várat magára.

Ehelyett most az úgynevezett atlanti nyilatkozattal álltak elő. A megállapodás kitér az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges ásványkincsekhez való hozzáférésre, a fokozottabb védelmi ipari együttműködésre, bizonyos vámkönnyítésekre és belekerült egy új adatvédelmi alku is. A brit exportőrök az egyezménnyel a kedvezményezettek körébe kerülnek az Európában sokat bírált amerikai zöld támogatási programban. A partnerség a felek szerint megvédi állampolgáraikat és új amerikai befektetések előtt nyitja meg a brit kapukat.

Terítékre került a sokat emlegetett mesterséges intelligencia is: Sunak és Biden megállapodott az ágazatban való együttműködésről. „Egyértelmű, hogy függünk egymástól. Amikor az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság együtt áll ki, a világ biztonságosabb, jobb és gazdagabb hely és ezért nélkülözhetetlen a szövetségünk” – fejtegette Sunak, minden bizonnyal emlékezve Winston Churchillnek az angol nyelvű országok összefonódásáról szóló beszédére.

Kommentátorok szerint viszont

Bident „nagyon nem érdekli” a britekkel való kétoldalú kereskedelmi egyezmény és így „legalább 2025-ig befagyasztották a tárgyalásokat”.

Ettől függetlenül a két vezető anekdótázott: Biden megemlítette, hogy Churchill második világháborús látogatásán hajnali háromkor akart belépni az elnöki hálószobába. „Uram, ne izguljon, én nem fogom Önt és a First Ladyt ott zavarni” – mondta Sunak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×