eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenőrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Csehország szembe megy a magyarokkal

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását – közölte cseh mezőgazdasági miniszter. Szlovákia ezzel ellentétben megtiltotta a mezőgazdasági termékek behozatalát Ukrajnából. A cseh agrártárca vezetője úgy véli, hogy a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia által bevezetett behozatali tiltások ellentétesek az egységes európai uniós piac működésével.

A szlovák földművelésügyi minisztérium javasolta a kormánynak egyes Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, konkrétan a gabonafélék, a cukor, a szárított takarmány, a vetőmagok, a komló, a len és a kender, valamint a gyümölcsök és zöldségek, a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek, valamint a bor, a mezőgazdasági etil-alkohol, a méz és a méhészeti termékek behozatalának tilalmát.

A szlovák kormány pedig hétfőn jóváhagyta a felsorolt termékek Ukrajnából történő behozatalának tilalmát. „A kormányhatározat értelmében a tilalom április 19-én lép érvénybe” – tájékoztatott Samuel Vlčan megbízott szlovák földművelésügyi miniszter.

A tárcavezető szerint ez az intézkedés a szlovák agrár- és élelmiszeripari ágazat, és főleg a fogyasztók egészségének védelmét szolgálja. „Lengyelország nagyon szigorú tilalmakat vezetett be, nekünk pedig reagálnunk kellett, hogy megvédjük a szlovák piacot azokon a mezőgazdasági és élelmiszeripari területeken, ahol önellátók vagyunk” – tette hozzá a szlovák agrártárca vezetője. A kikötőkbe irányuló tranzitot viszont nem tiltotta meg a szlovák kormány, az Ukrajnából az Európai Unión kívülre, harmadik országok piacára szánt termékeket továbbra is át lehet szállítani Szlovákián.

Csehország egyelőre nem tervezi az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltását.

"Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának kérdését a hét végén megvitattam Janusz Wojciechowskyval, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosával. Egyértelműen megerősítette, hogy ezek az egyoldalú tiltások elfogadhatatlanok, ezért a témával a szakminiszterek április 25-én foglalkozni fognak” – mondta Zdeněk Nekula a cseh agrártárca vezetője.

A cseh mezőgazdászok elmondták, hogy elég gabonájuk van, és nincsenek rászorulva az importra. Vladimír Pícha, a Cseh Mezőgazdászok Szövetségének szóvivője közölte, hogy elvégeztek a felmérést, amely kimutatta, hogy legalább másfélszer annyi gabona van jelenleg a cseh magtárakban, mint egy évvel ezelőtt.

Petr Fiala cseh miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csehország számára ez a téma nem annyira intenzív, mint az Ukrajnával határos országok számára. „Az Ukrajnával szomszédos államok azért léptek, mert az ukrán termékek jelentősen csökkentik náluk az árakat, és konkurenciát jelentenek mezőgazdaságaik számára” – mondta a cseh kormányfő. Szerinte Csehországban más a helyzet. Megjegyezte, a cseh kormány inkább olyan lépések megtételére törekszik, amelyek csökkenthetik az árakat.

Csehország ugyanakkor megszigorította az országba érkező, illetve az országon áthaladó élelmiszerek ellenőrzését, hogy kiszűrje a problémákat. „Eddig nem találtunk veszélyes mintákat” – szögezte le a cseh agrárminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×