eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Piacvédelem - ezért int stopot Szlovákia az ukrán gabonának

A szlovák agrárminiszter azután tett bejelentést, hogy a Szlovák Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédő szert talált talált a vizsgált mintában.

A gútai malomban 1500 tonna, Ukrajnából származó búzán végzett vizsgálati eredmények ismeretében a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendeletet adott ki, amelynek értelmében szigorúan megtiltják az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba. Az elővigyázatosság érdekében a Szlovákia legnagyobb malmai közé tartozó gútai malomban a teljes tétellel leállt a munka, nem dolgozzák fel az Ukrajnából érkezett gabonát, hanem elégetik. A laborvizsgálatok a klórpirifosz jelenlétét mutatták ki a malomba került búzában. Ez egy szerves foszfát peszticid, amelyet haszonnövényeken és állatokon számos kártevő, köztük rovarok és férgek elpusztítására használnak.

Samuel Vlčan, a szlovák szaktárca vezetője a vizsgálattal összefüggésben közölte: annak eredményeiről tájékoztatta Myroslav Kastran ukrán nagykövetet, valamint a V4-országok, Románia és Bulgária agrárminisztereit, de az unió összes államát is, és a Szlovákiában már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá. Az ukrán gabona felhasználását tiltó rendelkezéssel összefüggésben azt mondta, a minisztérium a fennálló helyzetben

nem ajánlja semmiféle ukrajnai gabona vagy abból készült termék behozatalát.

Az agrártárca már tavaly júliusban fokozott ellenőrzést rendelt el az importált ukrán gabonára vonatkozóan, viszonylag nagy mennyiségű mintát foglaltak le, majd három független, akkreditált laboratórium megerősítette a növényvédőszer-maradványok előfordulását. A miniszter felszólított minden gabonafeldolgozót, hogy legyenek óvatosak, amikor az Európai Unión kívüli országokból vásárolnak mezőgazdasági terményeket, beleértve azokat is, amelyeket legálisan importálnak Szlovákiába.

„Arra kérem a gabonafeldolgozókat, hogy ne kockáztassák jó hírnevüket” – hangsúlyozta Samuel Vlčan.

A miniszter emlékeztetett, hogy Lengyelország és Magyarország javaslata, amely szerint ideiglenes kiegészítő vámokat kellene kivetni az Ukrajnából érkező gabonára, csupán az online találkozón részt vevő valamennyi ország által elfogadott javaslat, amelyet az Európai Bizottság szintjén támogatni fognak. Szlovákia egy

közös európai mechanizmus

létrehozását is indítványozza, amelynek segítségével az ukrán búzát közvetlenül az ukrán kormány vásárolhatná fel.

„A búza így visszakerülne az unión kívüli ukrán piacokra” – mondta Samuel Vlčan, aki bízik benne, hogy a gabonaraktárak mielőbbi felszabadításával megoldódik a kritikus helyzetet, mert három-négy hónap múlva kezdődik az aratás, és úgy véli, már nincs sok idő a probléma kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×