eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Moving the crops from farm fields to the grain elevators and beyond.
Nyitókép: Laura Hedien/Getty Images

A tervezettnél is tovább lehet érvényben a magyar gabonastop

Nem kizárt, hogy a kormány nyáron meghosszabbítja az ukrán gabona behozatalának napokban elrendelt tilalmát, sőt, más termékekre is kiterjesztheti – derült ki napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén.

A gazdák örülnek annak, hogy a kormány idén június végéig megtiltotta az ukrán gabona behozatalát, de kérnek még fontos módosításokat, például hogy a határidő 2023. június 30-a helyett 2026 legyen – mondta Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy miután az aratás kezdete a néphagyomány szerint Péter-Pál napja, vagyis június 29., istenigazából egy napot nyertek a magyar gazdák. „Van egy őszinte félelmük, amit tolmácsolnom kell: az ukrán fél feltölti a tárolóit a határ menti területeken, majd június 30-a után ezt a terménymennyiséget ráborítja a Magyarországra” – fogalmazott. Ezért a gazdák a tényleges védelmük érdekében azt várják a kormánytól, hogy tegyen meg mindent azért, hogy az importtilalom minél hosszabb ideig tartson – tette hozzá a képviselő.

Bencze János szerint a magyar gazdák tudni szeretnék azt is, hogy mi történik a már tárolókban lévő gabonával, amit megítélésük alapján szigorú vizsgálatok alá kellene vetni. „Ott vannak a szlovák eredmények, ami alapján van olyan termék, amibe a megadott értékhez képest ezerszeres nagysággal lépte túl a növényvédőszer a határértéket.

Erre nyugodtan kimondhatjuk, hogy mérgező és egészségkárosító”

– érvelt a képviselő, megismételve: szeretnék tudni, hogy került-e ilyen az országba.

Bencze János sérelmezte továbbá, hogy a kormány a magyar gazdákhoz hasonlóan miért nem hallgatta meg a magyar méhészeket, mikor az Ukrajna területéről beérkező méz – az ukrán gabonához hasonlóan – nagy problémát okoz. „Arra kérik tisztelettel a kormányt, hogy a mézre is terjessze ki a szankciókat, hogy a magyar méhészek is védelmet élvezhessenek” – zárta napirend előtti felszólalását.

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában megígérte, hogy megtalálják azokat a cégeket, amelyek káros hatóanyag-tartalmú ukrán gabonát hoztak be az országba. Farkas Sándor egyetértett, miután a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal és más hatóságok is mértek már az egészségre vélhetően ártalmas hatóanyag-tartalmat, hogy ezeket a termékeket ki kell vonni a forgalomból és esetlegesen meg kell semmisíteni. „El fogunk jutni mindenkihez, ahol ilyen tételek vannak és ezeket be fogjuk vizsgálni” – ígérte az államtitkár, hozzátéve: a méhészek helyzetével is foglalkozik a kormány, amely a gabona ügyében

a határidő kitolását sem zárja ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×