eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Feltorlódott járművek a dél-angliai Dover város kikötőjében 2023. április 1-jén. A doveri a Brit-szigetet a kontinentális Európával összekötő legjelentősebb kikötő. A torlódás a rossz időjárás és a francia határellenőrzés fennakadásai miatt alakult ki a húsvéti iskolai szünet kezdetén.
Nyitókép: MTI/EPA/Stuart Brock

Nagy hullámokat vet a doveri megadugó a brit politikában

Az Európába átkelők, köztük sok gyerek, a hétvégén kénytelen volt akár egy napot is várakozni.

Miközben az utasok és a fuvarosok buszok, kocsik és kaminok sokaságába zárva várták, hogy mi lesz velük, a doveri kikötőben kialakult megadugó politikai vihart kavart Nagy-Britanniában.

Dover az egyik legfontosabb csomópont a Nagy-Britanniából az európai szárazföldre átkelők és az onnan érkezők számára.

A Franciaországba és máshová busszal útnak induló kirándulók esetenként visszafordultak, mert egyes jelentések szerint

„a gyerekekkel és a szülőkkel rosszabbul bántak, mint a szarvasmarhával”, a mostani kaotikus hétvége során.

Volt, akivel kerek-perec közölték: nincs esély, hogy a busz, amiben utazik fel tud hajtani egy kompra.

Némelyeket egy skót dudás szórakoztatott az egymás mellé felsorakozott buszok között.

A Doveri Kikötő Hatóság „kritikus incidensnek” minősítette a helyzetet és az éjszaka extra kompokkal próbálta csökkenteni a sorokat. Hétfő reggelre úgy tűnt, sikerült felszámolni a káoszt, de addigra már folyt a vita arról, hogy a brexit-e az ok. Suella Braverman brit belügyminiszter ezt határozottan visszautasította egy vasárnapi interjúban és azt mondta, általában simán megy a határátkelés. Amire, meglepő módon, kikötői illetékesek válaszoltak és azt mondták, hogy a brexit igenis tényező, mert hosszabbá vált az utasok ellenőrzése az EU-ból történt brit kilépés óta.

Bravermannel még saját, többségében a brexitet támogató Konzervatív pártja néhány képviselője sem értett egyet. Tobias Ellwod, a parlament Védelmi Bizottságának elnöke ezt írta a Twitteren: „Persze, hogy köze van a BREXIT-hez... a mostani BREXIT-modellünk eredménye az utazási szabadságunk megnyirbálása...

BREXIT-frissítésre van szükségünk!”

Sir Robert Buckland volt tory igazságügyi államtitkár kissé finomabban fogalmazva, de ugyanazt mondta: „úgy tűnik, egy sor kérdés összekapcsolódik... kétségtelen, hogy egyes, immár az EU-ból való távozásunk után szükséges ellenőrzések fokozása szerepet játszik benne.”

Nem meglepő közben a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt véleménye: „persze, hogy a brexit az oka” – mondta Sir Keir Starmer, a Labour vezére aki azonban már korábban értésre adta, hogy nem kampányol azért, hogy a szigetország visszatérjen az Európai Unióba.

"Nem érvelek a visszatérés mellett, mert nincs rá ok.

De ha már egyszer távoztunk, akkor világos volt, hogy mi fog történni a határon. A polgároknak joga van olyan kormányhoz, amely ezt felismeri és előre tervez”.

Voltak azonban olyan hangok is, amelyek szerint nem a britek hibája volt a dolog, hanem a franciáké. Tim Loughton tory képviselő azzal hárította a szomszédokra a felelősséget, hogy „nagyon divatos ma mindenért a brexitet okolni, de a helyzet az, hogy a franciák „nem állítottak munkába elég határőrt”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×