eur:
395.72
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
London, 2014. október 14.Utasok a Heathrow repülőtéren Londonban 2014. október 14-én. A Heathrow 1-es terminálon ezen a napon megkezdődött azoknak a beutazóknak az egészségi szűrése, akik érkezésük előtt az Ebola-járvány sújtotta nyugat-afrikai térségben jártak. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Jön a brit ETA, a magyar utazóknak is fizetniük kell

Az Egyesült Királyság – amerikai mintára – beutazási engedélyt akar bevezetni az eddig vízummentesen belépő külföldiekre. A brit kormány megfogalmazása szerint a lépés "előnyeit” először az Öböl-országok polgárai élvezhetik, de 2024 végétől már az európaiak, így a magyarok is.

A britek a csomagolás művészei – fizikai és átvitt értelemben is. Erre példa az, hogy hogyan tálalják a döntést: jövőre a brit állam is elkezdi levenni a sápot azokról, akik a szigetországba akarnak látogatni.

Március 9-én jelent meg a brit kormány honlapján a hír, hogy jön az ETA, azaz az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation). Ennek „előnyeit” a megfogalmazás szerint először az Öböl Menti Együttműködési Tanács országainak, továbbá Jordánia polgárai „élvezhetik”.

2024 végére azonban kiterjesztik azt minden, jelenleg vízummentességet élvező ország, így az EU polgáraira is.

A rendelkezés lényege: a látogatóknak egy mobilalkalmazáson vagy weboldalon keresztül kell folyamodniuk az ETA-ért, és a feltett kérdésekre válaszolva „gyors döntésre számíthatnak”. Biometrikus és más adataik megosztásárért és a „nemzetközi gyakorlatnak megfelelő” díj megfizetése ellenében – kedvező döntés esetén – két éven át többször is beutazhatnak az Egyesült Királyságba.

A brit lépés előzménye, hogy a brexit után az Európai Unió hasonló rendszert vezet be jövőre a brit utazók részére. Az ETIAS-rendszerben a briteknek minden utazás esetén 7 eurót kell majd fizetniük. Az ESTA nevű amerikai rendszerben 21 dollár a vízummentes belépés ára. Az egy másik kérdés, hogy az amerikai ESTA kitöltése nem könnyű, több oldalon keresztül kell a kérdésekre válaszolni, például olyanra, hogy tagja-e a kérelmező terrorszervezetnek.

A brit kormány a készülő szabályozás előnyei között említi a határ megerősítését és a „robusztus biztonsági ellenőrzést”. Ennek része egy sor jogosultsági kérdés, amivel kiszűrik az Egyesült Királyságra fenyegetést jelentő belépőket – fogalmazott Robert Jendrick bevándorlási államtitkár.

A brit vízumkérelmek során már eddig is nyilatkozni kellett arról, hogy a látogató részt vett-e népirtásban, terrorszervezet vagy bűnszövetkezet tagja volt-e, noha nehéz elképzelni, hogy a terroristák, tömeggyilkosok és bűnözők erre igennel válaszolnának. Azt, hogy Jendrick állítása szerint a rendelkezés valóban „megkönnyíti-e majd” a beutazást, azt a gyakorlat igazolhatja vissza.

Az InfoRádió tudósítója saját bőrén tapasztalta, milyen az, amikor a brit állam kereskedelmi cégeknek szervez ki idegenrendészettel kapcsolatos funkciókat. A biometrikus tartózkodási engedély adatfelvételére 2019-ben csak pénzért (sic!) elérhető időpontban a folyamat a beígért 15 percről 5 órára duzzadt. A panaszt és a késedelemmel járó költségek megtérítését az eljáró cég azzal hárította el, hogy „az adatfelvétel megvalósult”.

A 2024 végétől a magyarokra és más európaiakra is érvényes ETA a történelmi kötelékek miatt és a brexit ellenére nem vonatkozik majd az Ír Köztársaság lakosaira. Viszont az Egyesült Királyságba Írországból belépő más polgárok esetében is megkövetelik majd az engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×