eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook, YouTube application  on screen Apple iPhone XR
Nyitókép: 5./15 WEST/Getty Images

Egy gyomrost már bevitt Amerika a TikToknak, egy másik még várhat

Az amerikai kormány 30 napot adott a kormányzati ügynökségeknek arra, hogy töröljék a kínai tulajdonú TikTok alkalmazást a szövetségi eszközökről és rendszerekről.

Megérkezett az ukáz a Fehér Házból: 30 napot kaptak az amerikai a kormányzati ügynökségek arra, hogy eltüntessék a TikTokot a szövetségi eszközökről és rendszerekről.

Az ok az amerikai adatok biztonsági érdeke, "meg kell akadályozni, hogy az internetes forgalom elérje a kínai céget" - közölte Shalanda Young, a Gazdálkodási és Költségvetési Hivatal igazgatója a Reuters hírügynökség által látott útmutató memorandumban.

A népszerű alkalmazás letiltása - bár a lépés a TikTok amerikai felhasználói körének csak egy kis részét érinti - tovább erősíti a videómegosztó teljes betiltását követelő felhívásokat.

Amerikában az elmúlt hetekben felerősödtek a Kínával kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok, miután egy állítólagos kínai kémléggömb sodródott az Egyesült Államok területe fölé. Az amerikai légierő nem csak ezt a léggömböt, de több más repülő tárgyat is megsemmisített. Később a hatóságok az mondták, hogy ezek egy része „jószándékú célokat szolgálhatott”.

A ByteDance nevű cég tulajdonában lévő TikTok szerint az aggodalmakat dezinformáció táplálja, és tagadja, hogy az alkalmazást amerikaiak elleni kémkedésre használnák. A mostani intézkedés nem érinti azt a több mint 100 millió amerikait, aki magán- vagy céges eszközén futtatja a programot. Maga

a TikTok nem kommentálta azonnal a Fehér Ház megjegyzéseit.

A lépés előzménye, hogy a Kongresszus decemberben megszavazta, hogy a szövetségi kormány alkalmazottai ne használhassák a kínai tulajdonú videóalkalmazást a kormány tulajdonában lévő eszközökön, és 60 napot adott a Biden-kormányzatnak arra, hogy ügynökségi irányelveket adjon ki erről.

A szavazás csak egy volt a sok közül, amelyet amerikai törvényhozók kínai vállalatokkal szemben hoztak. A kemény fellépésre azok a nemzetbiztonsági félelmek szolgáltattak okot, amelyek szerint Peking arra használhatja a kínai cégeket, hogy amerikaiak után kémkedjen.

Közben egyes képviselők törvényt akarnak elfogadtatni arról, hogy

Joe Biden elnöknek joga legyen mindenki számára betiltani a TikTok használatát.

A Képviselőház külügyi bizottságának vezető demokrata képviselője viszont kedden kijelentette, hogy ellenzi a republikánus törvényjavaslatot.

A bizottság kedden nyitotta meg a vitát az intézkedésről, amelyet a bizottság republikánus elnöke, Michael McCaul nyújtott be. A testület szerdára halasztotta a szavazást az intézkedésről.

Gregory Meeks képviselő kijelentette, hogy határozottan ellenzi a jogszabályt, mondván, hogy az "ártana külföldi szövetségesi kapcsolatainknak, még több vállalatot tolna Kína szférájába, munkahelyeket szüntetne meg az Egyesült Államokban, és aláásná a szólásszabadság és a szabad vállalkozás alapvető amerikai értékeit".

Az elnöki aláíráshoz szükséges, hogy a teljes Képviselőház és a Szenátus is megszavazza a törvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×