eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Egy résztvevő paprikát vág a IV. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon, a Polgármesterek Kupája kategória versenyén a fertődi Esterházy-kastély udvarán 2016. augusztus 12-én. A 17. századi konyha elevenedik meg két napig Fertődön, ahol három kategóriában versenyeznek a résztvevők.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Luxuscikké válhat a paprika Szlovákiában, de a tojás csúcstartó

Mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk a fogyasztóknak Szlovákiában, ha zöldséget és gyümölcsöt akarnak vásárolni. Idén januárban évközi viszonylatban közel 17 százalékos drágulást jegyeztek fel a gyümölcs, és 22 százalékos drágulást a zöldség esetében.

Egyre drágábban kínálják a szlovákiai cégek a termékeiket. Szinte minden ágazatban látványos az áremelkedés, de a Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a legnagyobb mértékben az energiaiparban és a mezőgazdasági termékek esetében emelkedtek az árak.

Az árugrást mindenekelőtt a gáz- és villamosenergia-ellátás drágulása idézte elő. Jana Morháčová, a statisztikai hivatal szóvivője szerint ebben a szegmensben

éves szinten közel 66 százalékos növekedést mértek.

Ezt pedig a cégek és a kereskedők beépítették a termékeik árába.

Így a mezőgazdasági termelők sem tudták elkerülni az áremelést. 2021 első hónapjában még 1 százalékos csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbi árakhoz képest, 2022 januárjában viszont már 16, idén pedig 34 százalékos volt a drágulás mértéke.

Az alapvető élelmiszerek közül a tojás lett az árvágta nyertese, amely a statisztikai hivatal szerint 78 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban.

A gyümölcsöket és zöldségeket sem kímélte az emelkedés. Előbbi esetében 17, utóbbiéban 22 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A zöldségfélék közül a hagyma drágult a legnagyobb mértékben, évközi viszonylatban majdnem 50 százalékkal. A burgonya ára 49 százalékkal ment feljebb. A répa és a káposzta esetében az ár több mint harmadával nőtt. Az ilyen mértékű áremelkedés mellett finoman szólva luxuscikké válhat néhány zöldség és gyümölcs Szlovákiában.

A JOJ televízió stábja az egyik élelmiszerüzletben vásárolt be, és a kasszánál való fizetésnél szembesült a megemelkedett árakkal. A kosárba rakott zöldségekért és gyümölcsökért összesen 16,30 eurót fizettek. A legdrágább tétel a cherry paradicsom volt, 250 gramm 3,70 euróba került. A legolcsóbbnak a retek bizonyult, egy csomag nem egész 1 euróba került. A drágább termékek közé sorolható továbbá a jégsaláta, ami akciós áron majdnem 2 euróba került. A paprikáért 1,50 eurót, az uborkáért 1,60-at kértek az üzletben. Az olyan – főleg télen vásárolt – citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a citrom vagy a banán januárban 20-30 százalékkal drágultak.

A tévéstáb egy hat gyermeket egyedül nevelő édesanyát szólított meg. „Többször előfordult már, hogy elmentem az üzletbe, de nagyon sokszor megesett, hogy úgy tértem vissza, semmit sem vásároltam” – mondta. Zöldség és gyümölcs helyett inkább kenyeret és lisztet vásárol, és az ún. élelmiszerbank segítségét is kénytelen igénybe venni.

A táplálkozási tanácsadók azt javasolják a fogyasztóknak, hogy ha valami akciós áron kapható, akkor érdemes többet venni az adott termékből annál, mint amit elfogyasztanak, és ne féljenek lefagyasztani a zöldséget vagy a gyümölcsöt. „Egyes zöldségek és gyümölcsök több vitamint tartalmaznak lefagyasztva, mint frissen” – mondta a táplálkozási tanácsadó.

Elemzők szerint

a termelői árak emelkedése idén fokozatosan enyhülhet, azonban továbbra is viszonylag magas szinten marad.

Az áremelkedés lassulását az eddiginél olcsóbb energia, valamint az ellátási láncokban tapasztalható feszültségek enyhülése támogathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×