eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka (b3) az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danicsev

Vlagyimir Putyinnal akartak egyezkedni progresszív amerikai demokraták, aztán mégsem

Először tárgyalásokat kértek Moszkvától az ukrajnai háború lezárásáról, majd visszavonták kérésüket az amerikai Demokrata Párt ama kongresszusi képviselői, akik nyílt levelet intéztek a Fehér Házhoz. Mint kiderült, tartanak attól, hogy összemoshatják őket a republikánusokkal.

Hatalmas PR-manőverrel akarják kivédeni az Ukrajna kérdésében új álláspontot megfogalmazó, úgynevezett progresszív demokrata képviselők nagy vitát kiváltó lépésüket.

A körülbelül 30 fős csoport levelet intézett a Fehér Házhoz, amelyben azt sürgették, hogy Washington az Oroszországgal folytatott diplomáciai tárgyalások útján próbáljon véget vetni az ukrajnai háborúnak. Most azt mondják: beosztottjaik adtak ki egy jóval korábban írt levelet.

A szöveg szerint

„fel kell kutatni egy Ukrajna számára elfogadható tűzszünet realisztikus kereteit”.

Pramila Jayapal, a Progresszív Csoport elnöke felszólította a Biden-kormányzatot, hogy „minden lehetséges diplomáciai lehetőséget próbáljon ki egy olyan megoldás feltérképezésére, amely elfogadható az ukrán népnek”.

„Egyetértünk, hogy nem Amerika dolga, hogy szuverén döntések kérdésében nyomást gyakoroljon Ukrajnára... de a több tíz milliárd amerikai adódollár katonai támogatásra való fordításáért felelős törvényhozók vagyunk. Ezért úgy hisszük, hogy az Egyesült Államoknak felelőssége komolyan megvizsgálni az összes lehetőséget, így az Oroszországgal folytatott közvetlen tárgyalások lehetőségét is” – írták.

Jayapal asszony márciusban hasonló nyilatkozatot tett képviselői csoportja nevében és „gyors, tárgyalásos alkut” kért „a további halálesetek elkerülésére”, valamint „a válság diplomáciai megoldását”.

A Fehér Ház hűvösen reagált és közölte:

Ukrajna dönt arról, hogy akar-e tárgyalni.

Demokrata berkekben pedig olyan felháborodás fogadta a párt balszárnyának megnyilvánulását, hogy Jayapal és társai gyorsan visszakoztak: visszavonták a levelet.

A demokraták számára ijesztő lett, hogy úgy lehet beállítani, mintha egy véleményen lennének a republikánusokkal. Ugyanis mindössze egy héttel korábban közölte Kevin McCarthy, a kongresszusi republikánus frakció vezetője, hogy ha pártja többséget szerez a félidős választásokon, akkor nem lesznek hajlandók „biankó csekket” kiállítani Ukrajnának.

„Az emberek dühösek” – mondta egy demokrata képviselő párttársai levelére reagálva. A mostani felháborodás nyomán néhány demokrata képviselő azt állította, hogy

hónapokkal ezelőtt (még júniusban) írták alá a levelet, és azóta változott a helyzet.

Valóban változott: Ukrajna sikeres ellentámadást hajtott végre az ország északi részén, míg Putyin orosz elnök jóváhagyta négy, orosz ellenőrzésű ukrajnai régió annektálását.

Jayapal, a progresszív Demokrata csoport főnöke a bírálatok után gyorsan deklarálta a, hogy a csoport „megingathatatlanul támogatja Ukrajnát”, de ragaszkodott ahhoz, hogy „minden háborút diplomácia zár le, ahogy ezt is...” „...Ukrajna győzelme után” – tette hozzá.

Viszont úgy fogalmazott, hogy az időzítés rossz volt, és hogy a levelet úgy állítják be, mintha a republikánus megjegyzés párja lenne. Volt egy képviselő, a kaliforniai Ro Khanna, akinek nem tetszett a levél visszavonása: „támogassuk Ukrajnát, de támogassuk a diplomáciát is” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×