eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Perth, 2014. szeptember 13.John McCutcheon, a skót királyi ezred volt katonája az igen szavazatok mellett kampányol a skóciai Perthben 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Népszavazásnak hívott skót közvélemény-kutatás a brit bíróság előtt

A függetlenségi referendumról kell az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának döntenie. A skót első miniszter jelezte: ha London nem enged, a következő parlamenti választási kampány egyben függetlenségi kampány is lesz.

„Aktuális és jelentős téma” – ezekkel a szavakkal szólította fel a tervezett újabb skót függetlenségi népszavazás véleményezésére az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságát Skócia elsőszámú közjogi méltósága. A két országrész Walesszel és Észak-Írországgal együtt alkotja az Egyesült Királyságot, de a tagnemzetek az utóbbi harminc évben több-kevesebb autonómiát kaptak.

A skót autonómiát – helyi parlamenti többsége miatt – vezető Skót Nacionalista Párt már évek óta forszírozza a függetlenségről szóló újabb névszavazást, részben azért, mert

a skótok többsége nem szavazott a brexitre, míg az angolok igen.

Dorothy Bain, Skócia első ügyvéd azt mondta, hogy a szavazók rendre olyan helyi képviselőket választanak, akik a függetlenséget támogatják. Ezért – közölte a brit Legfelsőbb Bírósággal – Skóciának Westminster, azaz

a brit parlament jóváhagyása nélkül is meg kell engedni, hogy népszavazást tartson a kérdésben.

"Ez egy olyan kérdés, amelynek a végleges megoldására kérem a bíróságot, (...) rendkívül közérdekű a skót nép és az Egyesült Királyság népe számára" – tette hozzá.

Az utóbbi években három egymást követő brit konzervatív miniszterelnök utasította el egy második függetlenségi népszavazás engedélyezését, miután az Skót Nemzeti Párt 2014-ben elveszítette az elsőt. Az érvelés: a skót parlamentet létrehozó 1998-as törvény értelmében csak Westminster rendelkezik jogi felhatalmazással egy ilyen népszavazás jóváhagyására.

Bain azzal érvel, hogy a javasolt népszavazás konzultatív jellegű, és mivel az eredménye nem lesz kötelező érvényű az Egyesült Királyság kormányára nézve, így

lényegében egy kormány által irányított közvélemény-kutatás lesz.

Öt bíró, élén Lord Reeddel, a legfelsőbb bíróság két skót bírájának egyikével most meghallgatja a Bain és a brit kormány ügyvédjeinek a kérdéssel kapcsolatos érveit. Végleges döntésüknek óriási következményei lesznek Nicola Sturgeon edinburgh-i nacionalista kormányára és az Egyesült Királyság jövőjére nézve.

Ha a bíróság úgy dönt, hogy a skót parlament jogszerűen tarthat népszavazást a függetlenségről – amelyet Sturgeon 2023. október 19-én akar megtartani –, akkor Liz Truss miniszterelnöknek azzal a reális kilátással kell szembenéznie, hogy az Egyesült Királyság szétesése idején lesz kormányon.

Ha a bíróság Sturgeon ellen dönt, akkor ő várhatóan a skót függetlenséget állítja majd a következő brit parlamenti választások középpontjába, azzal érvelve, hogy Skóciának elidegeníthetetlen joga van dönteni a jövőjéről. A közvélemény-kutatások szerint a skót szavazók többsége jobban támogatja ezt az érvet, mint magát a függetlenséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×