eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
flashers of a police car
Nyitókép: Oleksandr Filon/Getty Images

Évek óta készült a rasszista gyilkosságra a pozsonyi vérengző

Szerdán este lövöldözés volt Pozsony központjában, ahol két férfi a helyszínen életét vesztette, egy nőt pedig kórházban kezelnek. A rendőrség csak csütörtökön reggel találta meg a mindössze 19 éves elkövetőt – holtan. A támadás előtt a 19 éves fiú a Twitteren számolt be terveiről. A lövöldözést megelőzően közzétett posztjában szélsőséges nézeteket hirdetett.

Az október 2-i öt halálos áldozatot követelő gázolás után újabb fekete éjszakát tudhat maga mögött a szlovák főváros. Szerda este hét óra magasságában lövöldözés volt a pozsonyi Vár úton, amely során két ember életét vesztette, egy harmadikat pedig kórházba kellett szállítani. A Sme napilap információ szerint az áldozatok 30 év alatti férfiak voltak.

Az eset a Tepláreň nevű szórakozóhely mellett történt, amelyet főként az LMBTQ-közösség tagjai látogatnak. Egy helyi lakos azt mondta, hogy legkevesebb hét lövést hallott. Más források szerint legkevesebb 10 lövés dördült el a helyszínen. A kiérkező rendőri alakulatok azonnal lezárták a környék utcáit, és nagy erőkkel keresték a támadót, aki elmenekült a helyszínről. A hatóságok helikopterekkel és csónakokkal is keresték az elkövetőt. Matúš Vallo Pozsony főpolgármestere szerdán késő éjszaka a közösségi oldalán közölte, hogy több biztonsági intézkedést is hoztak a fővárosban.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő végül másnap, vagyis csütörtökön reggel tájékoztatott róla, hogy a nyilvánosság megnyugodhat, nem fenyeget újabb támadás az elkövető részéről, ugyanis a hatóság egységei megtalálták őt – holtan.

A Tepláreň nevű bár előtt lövöldöző 19 éves fiatal a Denník N napilap információi szerint a Vlasť – magyarul Haza – párt egyik 2020-as képviselőjelöltjének a fia. A rendőrség azt vizsgálja, hogy a gyilkosságot az apja fegyverével hajtotta-e végre. A támadás előtt a fiú a Twitteren számolt be terveiről. Azt írta, a gyilkosságot már 2019 óta tervezte. A lövöldözést megelőzően közzétett kiáltványában extrémista nézeteket vallott, és náci szimbólumokat használt. Az Új Szó szerint arról is beszámolt, hogy ha sikerrel jár, további rasszista indíttatású tömeggyilkosságokat fog elkövetni.

A fiatal két tömeggyilkosra is hivatkozott, Brenton Tarrantra, aki Új-Zélandon mecsetekben lövöldözött, illetve John Earnestra, aki az Egyesült Államokban egy zsinagógában támadt. Rajtuk kívül több gyilkost is idézett, akik szélsőjobboldali nézeteket vallottak. A pozsonyi lövöldözést elkövető fiatal a 18 éves Payton Gendron mintáján készült volna következő támadására. Gendron idén májusban tíz embert ölt meg az amerikai Buffalo városában. A támadás után a fiatal a közösségi oldalon még tett közzé bejegyzéseket, egyben azt írta: „Találkozunk a másik oldalon”.

A tragédia után sorra fejezik ki részvétnyilvánításukat a politikusok. Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben megjegyezte: „Ártatlan emberéleteket követelt a kisebbségek iránti gyűlölet, amit a politikusok buta és felelőtlen nyilatkozatai is hosszú ideje táplálnak.” Az államfő figyelmeztette a közszereplőket, hogy ne tegyenek gyűlöletkeltő kijelentéseket, az igazságszolgáltatást pedig cselekvésre szólította fel.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×