eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kétszer már kómába esett az orosz ellenzéki, akivel szemben most vádat emeltek

Bírálta az ukrajnai háborút, ezért még hazaárulással is megvádoltak egy börtönben ülő orosz ellenzéki politikust, ez további 20 évet jelenthet neki.

Az április óta Moszkvában bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista, Vlagyimir Kara-Murza ellen "hazaárulás" miatt folyik nyomozás. Az ok valószínűleg ez: kritizálta az Ukrajna elleni háborút.

A Vlagyimir Putyin elnököt régóta támadó Kara-Murza ellen a TASSZ állami hírügynökség szerint olyan vádat fogalmazta meg, hogy "hosszútávú együttműködést folytatott egy NATO állammal”.

Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetés is várhat rá.

"Ügyfelünk ellen azután emeltek vádat, hogy háromszor, lisszaboni, helsinki és washingtoni nyilvános rendezvényeken kritikusan szólalt fel az orosz hatóságokkal szemben" - mondta ügyvédje, Vagyim Prohorov. "Ezek a felszólalások nem jelentettek semmiféle fenyegetést, nyilvános, nyílt kritikák voltak" – tette hozzá.

Az orosz-brit kettős állampolgár Kara-Murzát, aki a Cambridge-i Egyetemen tanult, áprilisban vették őrizetbe, és ama új törvények alapján vádat emeltek ellene, amelyek gyakorlatilag kriminalizálták az ukrajnai háborúval szembeni ellenvéleményt – írta róla a Guardian című brit lap.

Letartóztatása idején Kara-Murza azon kevés prominens ellenzékiek egyike volt, akik úgy döntöttek, hogy Oroszországban maradnak, miközben a háború kitörése óta sokan mások elmenekültek. Órákkal az őrizetbe vétele előtt Kara-Murza a CNN műsorában "gyilkosok rezsimjének" nevezte a Kremlt.

2015-ben és 2017-ben az aktivista két alkalommal esett kómába Moszkvában és az orvosok szerint tünetei mérgezésre utaltak. Kara-Murza - aki közeli barátja volt a 2015-ben lelőtt Borisz Nyemcov volt ellenzéki vezetőnek - az első eset során majdnem belehalt a veseelégtelenségbe.

Később azt állította, így akartak bosszút állni rajta, amiért lobbizott az emberi jogok megsértésével vádolt orosz tisztviselők elleni amerikai és uniós szankciókért. Kara-Murzát ezt követően Oroszországban külföldi ügynökké minősítették.

Felesége, Jevgenyija egy tweetben azt írta, hogy "nem is lehetne büszkébb" férjére.

"Egy igazi orosz hazafi portréja: egy "külföldi ügynök", akit bebörtönöztek, mert a gyilkos rezsim elleni szankciókat szorgalmazta és akit az említett rezsim hazaárulással vádol. Nem is lehetnék büszkébb rád, szerelmem!" – írta.

A Kara-Murza elleni új vád a második nagy horderejű hazaárulási ügy Oroszországban az idén. Szeptemberben egy bíróság koholt hazaárulás vádja nyomán 22 év börtönbüntetésre ítélte Ivan Szafronov volt újságírót. Ezt széles körben a független orosz újságírás elleni csapásként értékelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×