INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

alesz bjaljacki

fehérorosz

nobel-békedíj

Concept de la prison et de la privation de liberté avec la lumière du jour qui éclaire l’intérieur d’une cellule au travers des barreaux de la fenêtre.

Bebörtönzött fehérorosz aktivistáé az egyik Nobel-békedíj - reagálásokkal

Infostart / MTI

A másik egy orosz, a harmadik egy ukrán szervezeté.

Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és évek óta kiállnak azért, hogy az emberek szabadon bírálhassák a hatalomban lévőket és az állampolgárok alapjogai érvényesülhessenek.

"Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést.

Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából" - tudatta közleményében az oslói testület.

Az erős civil társadalom a leghatékonyabb eszköz a háborúval és az önkényuralmi rendszerekkel szemben

Ezt már a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke hangoztatta. Berit Reiss-Andersen a díj átadásakor azt mondta:

"Ez egyúttal egy üzenet is, hogy a háborúnak véget kell érnie"

A Memorial orosz jogvédő társaság jelezte: a kitüntetés arra bátorítja őket, hogy a szervezet oroszországi felszámolása ellenére más helyszínen folytassák az elkezdett munkát.

Az egyik társalapító, a 80 éves Szvetlana Gannuskina szerint a díj hatalmas elismerés mindazoknak azoknak, akik Oroszországban nem támogatják az ukrajnai háborút.

Ugyanakkor Fehéroroszország elítélte a Nobel-bizottság döntését. Minszk szerint a Nobel-békedíj odaítélésének folyamata annyira átpolitizálttá vált az elmúlt években, hogy az alapító Alfred Nobel "már forogni sem tud a sírjában" - írta a Twitteren Anatolij Glaz külügyi szóvivő.

Viszont Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető gratulált Alesz Bjaljackinak a díjhoz, és a fehéroroszok büszkeségének nevezte az aktivistát.

A Polgári Szabadságjogok Központja is örömmel fogadta a kitüntetést. A szervezet szóvivője, Anna Trucsova elmondta: a díj tevékenységük tekintélyes elismerése.

A központot vezető Olekszandra Matvijcsuk eközben a Facebookon azt írta: szükség lenne egy nemzetközi törvényszékre, amely felelősségre vonhatná Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, illetve más háborús bűnösöket.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hangsúlyozta: "napjainkban az ukrán nép a béke legfőbb letéteményese", egy olyan világé, "amelyben agresszió nélkül élhetünk".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója bírálta, hogy az ukránoknak fehéroroszokkal és oroszokkal kell osztozniuk a Nobel-békedíjon. Podoljak emlékeztetett rá, hogy Fehéroroszország és Oroszország együtt vett részt Ukrajna lerohanásában

Nyitókép: Pict Rider/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018