INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

szlovákia

mohi

atomerőmű

lng

eduard heger

A mohi atomerőmű Szlovákiában 2017. szeptember 16-án.

Szlovákia beindítja a mohi atomerőmű harmadik blokkját

Péntek hajnalban elkezdődött a fűtőelemek szállítása a mohi atomerőmű harmadik blokkjába. Emellett Szlovákia szerződést írt alá a cseppfolyósított földgáz behozataláról, amely Olaszországon keresztül áramlik majd az országba.

Szlovákiában az Országos Atomenergia-felügyelet augusztus 25-én engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindítását. Az engedély kiadását a felügyelet ellenőreinek és azok külső segítőinek széleskörű felügyeleti és elemzői munkája előzte meg. A másodfokú döntést csak az atomenergia-felügyelet által elvégeztetett független elemzések és szakértői vélemények kiértékelése után adták ki.

Pénteken a kora reggeli órákban pedig megkezdődött a fűtőelemek szállítása a mohi atomerőmű harmadik blokkjába. Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek vezérigazgatója közölte, az elkövetkező 108 óra alatt összesen 349 fűtőelemet helyeznek be a reaktorba, majd nyomáspróba következik, és hozzávetőleg egy hónap múlva bekövetkezhet az első nukleáris reakció.

Az erőmű újévtől kapcsol teljes fokozatra, s az összes megtermelt energia a háztartásokba vándorol.

Szlovákiában utoljára 1999-ben indítottak be atomerőművet, épp a mohi erőmű második blokkját. Az atomerőmű harmadik blokkját 1987-ben kezdték építeni. Az építkezés a tervezettnél jóval többe került. Az elején körülbelül 3 milliárd euróval számoltak, de a végső költségek ennek kétszeresét is elérték. Az államnak 34 százalékos részesedése van a Szlovák Villamosművekben.

Egy másik fontos energetikai jellegű bejelentés is született. Szlovákia szerződést írt alá a cseppfolyósított földgáz, az LNG behozataláról, amely Olaszországon keresztül fog érkezni. A szerződést az ExxonMobile cég és a Szlovák Gázművek kötötte meg Eduard Heger kormányfő Rómában tett csütörtöki látogatása során. A miniszterelnök elmondta, Szlovákia számára fontos partner Olaszország, főleg az energiaválság idején. Cseppfolyósított földgázzal rendelkezik, és összeköttetésben van az egyenesen Szlovákiába vezető gázvezetékekkel. A szerződéssel a szlovák tárolók 10 százalékának a feltöltését biztosítják. Az LNG Heger szerint 2022 utolsó és 2023 első negyedében fog megérkezni.

Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek vezérigazgatója rámutatott: Szlovákiának elegendő gáz áll a rendelkezésre a következő téli időszakban. A Szlovák Gázművek az LNG-ről szóló szerződéssel arra az esetre készül fel, ha az orosz Gazprom esetleg leállítaná a gázszállítást. „Nagyon jókor jön ez az egyezség, Szlovákia nem ült ölbe tett kézzel az elmúlt hónapokban, és elegendő gázt biztosított” – hangsúlyozta Eduard Heger. Hozzátette: az LNG-t alacsonyabb áron árulják, így az emberek is olcsóbban juthatnak hozzá. A kormányfő emlékeztetett: Szlovákia jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik, mert minden szomszédos állammal gázvezeték köti össze.

Az atomenergia témájával foglalkozó Aréna-felvételt megnézheti itt:

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Szlovákia beindítja a mohi atomerőmű harmadik blokkját
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018