INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

ukrajna

volodimir zelenszkij

háború

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án.

Volodimir Zelenszkij: Nem autonómia vagy provincia vagyunk

Infostart / InfoRádió - Simon Rita

Az ukrán hadsereg nem áll meg addig, amíg ki nem űz minden orosz megszállót a területéről – mondta el Ukrajna elnöke az orosz–ukrán háború 155. napján. Volodimir Zelenszkij videóüzenetben köszöntötte az ukránokat az ukrán államiság napja alkalmából, július 28-án.

Ukrajnában az idén először ünneplik az ukrán államiság napját. Az új ünnep bevezetését tavaly, az Ukrajna függetlenségének 30. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségen kezdeményezte az ukrán elnök. Azért éppen július 28-ra esett a választás, mert ekkor van a Kijevi Rusz-Ukrajna megkeresztelkedésének napja.

Volodimir Zelenszkij videóüzenetében elhangzott, az ukránok számára minden nap az államiság napja, és minden nap azért harcolnak, hogy bebizonyítsák, Ukrajna független állam. „Minden nap azért harcolunk, hogy a bolygón végre mindenki megértse: nem vagyunk kolónia, sem enklávé, sem protektorátus. Sem tartomány, sem idegen birodalmak része, sem elcsatolt föld, sem egy szövetségi köztársaság.

Nem autonómia vagy provincia vagyunk, hanem szabad, szuverén, oszthatatlan és független állam.”

Zelenszkij hozzátette, Ukrajna államiságának története és az országért folytatott harc minden állomása egy mondatban leírható: „voltunk, vagyunk és leszünk!” Az államfő szerint az ukránok számára „fogságban élni azt jelenti, hogy nem élnek”. Éppen ezért fognak a végsőkig harcolni. „Ezért fogunk harcolni államiságunkért az utolsó leheletig, az utolsó töltényig, az utolsó katonáig. De nem a mi, hanem az ellenségünk utolsó katonájáig. Ukrajna addig nem adja meg magát, amíg ki nem űzzük az utolsó megszállót is, fel nem szabadítjuk az utolsó méter ukrán földet is” – fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint Ukrajna és Oroszország nem egy és ugyanazért küzd. Orosz nyelvre váltva kijelentette: „Oroszul ez egy különleges hadművelet kudarca. Ukránul pedig győzelem a háborúban.”

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018