INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

kalinyingrád

ukrajna

oroszország

háború

megegyezés

A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.

Lehet, hogy az EU enged Moszkvának Kalinyingrád esetében?

Kompromisszum jöhet létre az orosz kalinyingrádi exklávéba Litvánián át történő szállításról. Ezen dolgozik az Európai Unió néhány tagállama. Moszkvát feldühítette, hogy a balti ország az EU-szankciókra való hivatkozással korlátozná a fő és a balti orosz terület közötti szállítást.

A Reuters exkluzív információja szerint július elején helyreállhat a vasúti teherforgalom az Orosz Föderáció és a több száz kilométerre nyugatra fekvő, Litvánia és Lengyelrország közé ékelődött orosz terület, a Kalinyingrádi körzet között.

Annak ellenére, hogy Moszkva eddig sem volt Litvánia és Lengyelroszág barátja, amire az Ukrajna elleni invázió enyhén szólva rátett egy lapáttal, az oroszok eddig akadály nélkül szállíthattak két területük között. Litvánia azonban a Moszkva elleni uniós szankciókkal érvelve, június 17-től korlátozta, hogy mit lehet rajta keresztül vasúton vagy közúton átszállítani. Mindez kiváltotta Moszvka dühét és fenyegetőzését a NATO-tag balti állammal szemben.

Több uniós tagállam is tart a helyzet elmérgesedésétől, ezért Németország támogatásával kompromisszumot keresnek – állította a név nélküli forrásokra hivatkozva a Reuters. Az egyik európai forrás éppenséggel felvetette, hogy az oroszok katonai erővel próbálhatnak meg korridort létrehozni szövetségesük, Fehéroroszország és Kalinyingrád között. Eme forgatókönyv esetén a Litvániába vezényelt német katonák is egy konfliktus kellős közepén találnák magukat.

Annak ellenére, hogy az EU egyre keményebben szankcionálja Moszkvát az ukrajnai háborúért,

még nem felkészült arra, hogy megszakadjon a jelenleg még folytatódó orosz földgázimport – például Kalinyingrád elzárása miatt.

„Szembe kell néznünk a valóssággal... Kalinyingrád Moszkva számára szent és sérthetetlen” – mondta egy másik forrás a Reutersnek. „Putyinnak sokkal több nyomásgyakorlási lehetősége van, mint nekünk. Érdekünk a kompromisszum” – tette hozzá, elismerve, hogy az eredmény nem feltétlenül lesz igazságos. Az utóbbi hetekben visszafogott orosz gázszállítás miatt Németország az energia adagolását fontolgatja.

A litván külügy szerint közben a szankciókat be kell tartani és bármely döntésnek olyannak kell lennie, hogy ne ássa alá az EU-politika tekintélyét és szavahihetőségét.

De mi lehet a kompromisszum?

Az egyik lehetőség az lehetne, hogy az orosz fő terület és Kalinyingrád közötti forgalmat ne tekintsék nemzetközi kereskedelemnek. Viszont még így is olyan feltételt támaszthatnak, hogy az exklávéba küldött árut ne lehessen a kikötőn keresztül küldföldre exportálni. Kérdéses, hogy ezt be lehetne-e tartatni.

Egy másik ötlet, hogy humanitárius alapon Kalinyingrád kapjon kivételt. Viszont, jegyezte meg az egyik forrás, Litvánia nem akarja, hogy komoly engedményeket adjanak Moszkvának, és emiatt nézeteltérése alakult ki Németroszággal. A jelenlegi szankciós rezsimben tilos a vas, az acél és a fémek szállítása Kalinyingrádba EU-tagállamokon keresztül.

Július 10-től már cementet és alkoholt sem lehet szállítani, majd szenet és decembertől kőolajszármazékokat sem. Utasok és élelmiszer-szállítmányok viszont átszelhetik a litván határt.

(A nyitóképen: A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.)

Nyitókép: MTI/AP
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018