INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

ukrajna

oroszország

háború

azov hadosztály

azovsztal

donyecki népköztársaság

bíróság

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen orosz katonák ukrán katonákat kutatnak át a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmű területét.

Donyecki bíróság hoz ítéletet az Azov hadosztály tagjai ügyében

Az Ukrajnától de facto 2014-ben elszakadt régióban bíróság elé állítják a mariupoli Azovsztal fémműből elvitt ukrán harcosokat. Ezt a szakadár „Donyecki Népköztársaság” vezetője mondta.

Miközben az első ukrajnai háborús büntetőperben életfogytiglanra ítéltek egy nyugdíjas férfit lelövő 21 éves katonát, az oroszok a mariupoli Azovsztal fémműből kihozott ukrán harcosokat állítanák bíróság elé. A szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin hétfőn azt mondta, hogy a harcosok a szakadár régióban állnak majd bíróság elé, sőt, a köztársaság területén egy nemzetközi bíróság megszervezését is tervezik – mondta.

Pusilin nem részletezte, hogy milyen vádakkal néz szembe a körülbelül 2500 katona, rendőr, határőr és az immár az Ukrán Nemzeti Gárdához tartozó és szélsőjobbos múltú Azov hadosztály. Ukrajna abban reménykedik, hogy a két hónapon át a föld alatti bunkerekben kitartó harcosok – nemzeti hősök – fogolycsere útján hazamehetnek. Oroszországban viszont közölték – bár hivatalos döntés még nincs róla –, hogy nem mindenki mehet haza.

"Náci bűnözőket nem szabad kicserélni

– mondta múlt kedden az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin. – Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák őket."

Egy másik magas rangú politikus, Leonyid Szluckij ennél is brutálisabban fogalmazott, "emberi testbe öltözött állatoknak" nevezte a harcosokat és azt mondta, hogy ki kellene végezni őket.

Ezzel főként a 2014-ben alakult Azov egykori önkéntes hadosztály tagjaira utalt, akik között szép számmal voltak szélsőjobbos radikálisok, akik például néhány piros-fekete nacionalista zászlajukra rátették a zsidó Dávid-csillagot. Az ukrán központi hatalomnak is fejfájást okozó Azovot azóta kooptálták a Nemzeti Gárdába, és Ukrajna azt állítja, a náci szimpátia már a múlté.

Pusilin, a donyecki vezető viszont "neonáci háborús bűnösöknek" titulálta őket. Putyin orosz elnök a „veszélyként” beállított Ukrajna „nácítlanításának” céljával is indította meg a háborút, amit különleges katonai műveletnek nevez.

Közben az orosz oldalon vita robbant ki arról az ötletről, hogy az Ukrajnában elfogott Viktor Medvedcsuk ellenzéki ukrán politikusért cserébe engedjenek el azovosokat. Medvedcsuk egy oroszbarátnak titulált, vezető ellenzéki párt főnöke volt, akit hazaárulással vádoltak és aki megpróbált megszökni a házi őrizetből. Az ötletet Szluckij vetette fel, de Vlagyimir Szolovjov tévés műsorvezető és a Kreml egyik főpropagandistája közölte: inkább hallgasson a témáról, „mert ezt a nép nem bocsátaná meg”.

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kapcsolódó hang

Donyecki bíróság hoz ítéletet az Azov hadosztály tagjai ügyében
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018