eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Twitter

Ez lett a "bunyós" szlovák parlamenti ülés folyománya

Füttyszóval, bekiabálásokkal, a szószék elfoglalásával és egymás vízzel locsolásával tarkított parlamenti ülésen szavaztak a szlovák képviselők az Egyesült Államokkal kötendő védelmi szerződés jóváhagyásáról. Az ellenzéki ĽSNS párt két képviselője szlovák zászlót feszített ki a pulpitusra, mire két másik kormánypárti képviselő az ukrán zászlóval lépett az emelvényhez. A képviselők vízzel locsolták le egymást és az ukrán zászlót. Aztán jött a szerda.

Szlovákia és az Egyesült Államok a múlt héten védelmi együttműködési megállapodást kötött Washingtonban. Szlovákia részéről Jaroslav Naď védelmi miniszter, az Egyesült Államok részéről pedig Antony Blinken külügyminiszter írta alá a dokumentumot. A megállapodás értelmében az amerikai fegyveres erők használhatják a malacka-konyhai és a szliácsi katonai repülőteret, illetve más létesítményeket. Szlovákia ezeket ingyenesen bocsátja az USA rendelkezésére.

Kormányzati tisztségviselők kijelentették, hogy a megállapodás nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és önállóságát. Az ellenzék azonban bírálta a megállapodást, és azt hangoztatta, hogy amerikai katonai bázisok létesítése zajlik Szlovákiában, valamint hogy az amerikai csapatok az orosz határhoz akarnak közelebb kerülni, és megnyirbálják a szlovák állami szervek hatásköreit.

Robert Fico korábbi miniszterelnök, a legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke kijelentette, pártja nem azonosul olyan biztonsági stratégiával, amely Oroszországra fenyegetésként tekint. „Semmi sem kötelez minket arra, hogy efféle kétoldalú megállapodást kössünk” – mondta Fico. Hozzátette: sem a NATO, sem más biztonsági struktúrák keretében vállalt kötelezettségekből nem következik, hogy Szlovákiának ilyen módon kellene szerződnie az Egyesült Államokkal.

Ahhoz, hogy a védelmi megállapodás Szlovákiában hatályba lépjen, a parlament igenjére is szükség volt. Ez azonban nem született könnyen. A képviselők kedden rendkívüli parlamenti ülést tartottak, amely helyenként inkább zsibvásárhoz hasonlított, mintsem egy törvényhozói testület üléséhez. A szélsőjobboldali ĽSNS párt képviselői már az ülés megkezdése előtt blokkolták a szónoki emelvényt, pedig Boris Kollár házelnök kitiltotta őket az ülésteremből, mert nem viseltek arcmaszkot. A két rebellis honatya, Peter Krúpa és Andrej Medvecký a szlovák nemzeti lobogóval állt a pulpitushoz. Ezt követően két másik kormánypárti képviselő, az SaS-es Jana Bittó Cigániková és Miroslav Žiak az ukrán zászlóval lépett az emelvényhez. A védelmi szerződést elutasító két ellenzéki képviselő ekkor vízzel locsolta le kormánypárti társait, de úgy, hogy az az ukrán zászlót is eláztatta. Az incidens miatt Ukrajna pozsonyi nagykövetsége szerdán reggel jelezte, bocsánatkérést vár az ĽSNS képviselőitől az ukrán nemzeti lobogó ilyenfajta meggyalázása miatt. Választ azonban a szlovák külügyminiszter adott, Ivan Korčok ugyanis közölte, hogy diplomáciai úton kér bocsánatot Ukrajnától.

Az incidens után tovább folytatódott volna a vita, ám mivel a kiutasított képviselők továbbra sem voltak hajlandók elhagyni az üléstermet, Jaroslav Naď védelmi miniszter a helyén ülve próbálta ismertetni a megállapodást, de az ellenzéki képviselők sípolással szakították félbe. A parlamenti ülést odakinn több száz fős tüntetés követte. A tömegben „Stop USA Army” és „Béke” feliratú transzparensek jelentek meg.

A tanácskozás szerdán délelőtt folytatódott, ekkor már nyugodtabb hangnemben,

s a parlament végül megszavazta a védelmi megállapodást. A 140 jelenlévő képviselőből 79-en szavaztak az egyezmény mellett, ellene 60 képviselő voksolt. A szavazás után az egyezményt Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is ratifikálnia kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×