eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök portréja a városháza épülete előtti főtéren Almatiban 2022. január 10-én. Meg nem erősített értesülések szerint több mint 150 ember életét vesztette az előző napokban, amikor heves összecsapások zajlottak tüntetők és a biztonsági erők között, mert a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. A kazah nemzetbiztonsági bizottság közölte, hogy a helyzet stabilizálódott a közép-ázsiai országban.
Nyitókép: MTI/AP/Vasily Krestyaninov

Előkerült és elfogadta hatalma elvesztését a kazah exelnök

A januári véres eseményekig befolyásos volt kazah elnök hosszú hallgatás után beszédet intézett az ország népéhez. Ebben tagadta, hogy az eliten belüli harc folyt volna, és egyszerű nyugdíjasnak nevezte magát.

Nurszultan Nazarbajev volt Kazahsztán elnöke a függetlenség első 30 évében. Egyszerre tulajdonítják neki a hatalmas ország modernizálását, a nemzetiségi konfliktusok leszorítását, és klánja korrupt és mesés meggazdagodását.

Közel két héttel a kazahsztáni véres események kezdete után a „nemzet atyja” kétnyelvű, kazah és orosz televíziós beszédet intézett az ország népéhez.

Holléte eddig masszív spekulációkhoz vezetett, különösen azért, mert bár az elnökséget 2019-ben átadta utódjának, Kaszim-Zsomart Tokajevnek, egészen a lázongásokig megtartotta a nemzetbiztonsági tanácsi elnöki posztját, és ezzel befolyását is.

Tokajev a tüntetések fegyveres letörése idején vonta meg tőle a posztot és ruházta magára a jogkört. Nazarbajev most közölte: ő 2019-ben átadta az elnökséget, most már csak nyugdíjas, aki megérdemelt pihenőjét tölti. A fővárosból nem utazott el sehová.

Ami a beszéd negyedik mondatából világossá vált: Nazarbajev is azt a narratívát követi, hogy januárban

nem spontán tüntetések robbantak ki az üzemanyagárak és a centralizált hatalom ellen.

Ahogy fogalmazott: „a szervezett rendbontás és támadások célja az ország egységének és az állam alapjainak a szétrombolása volt”, majd megismételte „fontos kideríteni, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat”.

A megjegyzések valószínűleg már nem lepik meg, de még inkább elkeserítik azokat a kazahokat, akik először spontán és békés mód mentek tiltakozni az utcákra. Az embereket tovább dühítheti, hogy

sokan keresik még mindig a rendőrök által begyűjtött hozzátartozóikat vagy azok holttestét, míg a fogságból szabadultak kínzásokról és kegyetlen verésekről számolnak be.

Azoktól, akik meg mernek szólalni, rendre azt hallani, hogy a rendőrök néha durva módon igazoltatják őket, fényképek és videók után kutatnak a telefonjaikon. Ezért az, hogy Nazarbajev exelnök most részvétét fejezte ki a halottak miatt és mielőbbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek, vajmi kevés elégtétel lesz nekik.

Nazarbajev beszéde közben burkoltan választ adott arra kérdése is, hogy utódja valóban leszámolt-e a klánjával, amelyet a kazah szlengben „könyvtárnak” neveztek. Az exelnök ugyanis ezt mondta: „Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kezében van a teljes hatalom”. Ő a nemzetbiztonsági tanács elnöke és hamarosan megválasztják a kormánypárt elnökének is. Ezért, semmilyen konfliktus vagy ellenállás nincs az eliten belül. A valóság azonban az, hogy Tokajev egymás után távolította el a Nazarbajev-klán kulcsembereit a magas hatalmi posztokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×