eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkva: a nyugat évtizedeken át hazudott a NATO-bővítésről

Oroszország számára élet-halál kérdése a NATO-keleti kibővítése – erről beszélt a hétvégén Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, aki azt is megjegyezte: a nyugat évtizedeken át hazudott Putyin elnöknek.

Az Ukrajna körüli háborús találgatások nyomán jó hete volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek: szinte folyamatosan szerepelt a nemzetközi hírekben.

Ez nem csak magától történt, hanem az egyes napokon bedobott nyilatkozatok miatt. Például, hogy a Nyugat számára nevetséges feltételeket szabó biztonsági szerződést ajánlott a NATO-országoknak, hogy belengette, hogy katonai-technikai választ ad, ha országának határaihoz közel telepítenek rakétákat, majd megtartotta éves monstre sajtótájékoztatját is, ahol szintén említette a témát.

Megfigyelők szerint ezzel azt is forszírozta, hogy az Egyesült Államok heteken belül üljön le tárgyalni vele.

Ha ez még nem lett volna elég, akkor Dmitrij Peszkov elnök szóvivő vasárnap közölte:

„a NATO kiterjesztése a volt szovjet tagköztársaságokra, Ukrajnára, Moldovára és Georgiára élethalál kérdés Moszkvának”.

Emellett közölte: reméli, hogy az orosz hiperszonikus rakéta tesztje elég meggyőző érv a formális biztonsági szerződés megkötése mellett.

Peszkov vasárnap beszélt erről az állami tévé egyik virulensen nyugatellenes műsorában. Megismételte: Oroszország számára elfogadhatatlan, hogy további volt szovjet köztársaságokat vegyenek fel a NATO-ba

„Az olyan országok, mint Ukrajna – a volt Szovjetunió tagjának – felvétele a NATO-ba élet-halál kérdés a számunkra” – mondta.

Putyin elnök korábban publikált biztonsági garanciákról szóló terve szerint a NATO vállalná, hogy nem terjeszkedik tovább keletre, a két oldal pedig olyan távolra vonná vissza rövidhatóságú rakétáit, hogy azok ne érjék el a másik felet. Moszkva szerint erről írásban kell megállapodni és a szerződésnek kötelező erejűnek kell lennie.

Peszkov közölte: Putyin válaszai azért voltak olyan érzelmesek az éves sajtómaratonon, mert aggódik az ország biztonságáért. Ennek oka: „az elmúlt évtizedekben a Nyugat rendszeresen hazudik Oroszországnak. Eme hazugság miatt olyan most a helyzet, hogy fenyegetik a biztonságunkat” – fejtegette a Kreml-párti vonal egyik fő szószólójának tartott Vlagyimir Szolovjov beszélgetős műsorában.

Peszkov szerint „a klasszikus, régi iskolából származó és tehetséges orosz diplomatáknak nehéz dolguk lesz, de jobb, amikor a diplomaták beszélnek egymással és nem a katonák”. Ezzel arra utalt, hogy szerinte az újév elején

Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd Genfben.

Közben Maria Zaharova külügyi szóvivő azt üzente a NATO-nak: ne vegye fel a soraiba Finnországot és Svédországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×