eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond az EU Duna Régió Stratégia programjának keretében rendezett kétnapos konferencia nyitóülésén Pozsonyban 2016. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Robert Fico az elengedés után: "likvidálják a demokráciát Szlovákiában"

Őrizetbe vette, majd elengedte a rendőrség Robert Ficót. A háromszoros szlovák exkormányfőt, az ellenzéki Smer vezetőjét a rendőrök csütörtökön nem sokkal 18 óra után állították elő, a párt által a Pozsony-Ligetfalu városrészben található Tyrš rakpartra bejelentett, kormányellenes tiltakozó felvonulás kezdete előtt.

A rendőrök csütörtökön este azért vitték el Robert Ficót, mert a tiltott gyülekezésről szóló rendeletet megszegve tiltakozó gyűlést szervezett a pozsonyi Tyrš rakpartra. A Smer elnöke két nappal korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy autós tüntetést szervez, melyet „a demokrácia végét jelző gyászmenetnek” hirdetett meg.

Az ellenzéki párt az Eduard Heger vezette kabinet politikája és legfőképpen az ellen kívánt tiltakozni, hogy nem vált lehetővé annak az előre hozott választásokat célzó népszavazásnak a kiírása, amelyet az ellenzék egy nagyjából hatszázezer aláírással megtámogatott petícióval akart elérni. Arról, hogy a népszavazást nem írja ki, még ősszel döntött Zuzana Čaputová szlovák államfő, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Csütörtökön este a rakpartra meghirdetett tiltakozó megmozduláson

mintegy 50 ember gyűlt össze, közülük senki nem ült gépkocsiban,

a tiltakozás kezdetére vártak. Amikor Robert Fico megérkezett a helyszínre, hogy beszédet mondjon, a rendőrök közölték vele, hogy velük kell mennie. Fico a rendőri felszólításnak eleget téve beült a rendőrautóba, az pedig elhajtott vele a gyülekezet élénk tiltakozása közepette.

Michal Szeiff, a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője később úgy tájékoztatott, hogy a korábbi háromszoros kormányfőt egy bűnüldöző szerv kezdeményezésére állította elő a rendőrség, és ellene felbujtás ügyében indult eljárás. Erről maga az értintett is így nyilatkozott, miután csütörtökön este kiengedték a rendőrőrsről.

„Az elejétől a végéig kitaláció az egész” – tette hozzá Fico, hangsúlyozva, hogy senkit nem bujtott fel semmire. A kormánykoalíció abszurditása a pártelnök szerint nem ismer határokat. „Ennek a nevetséges beavatkozásnak az egyedüli célja az volt, hogy ne vehessek részt az autós tüntetésen” – állapította meg Fico. Később arról beszélt, hogy a rendőri eljárással Roman Mikulec belügyminiszter, Hamran István országos rendőrfőkapitány és Daniel Lipšic különleges ügyész meg akarták félemlíteni őt.

Robert Fico hangsúlyozta, hogy a tüntetők semmi törvénysértőt nem követtek el, békésen akarták kifejezni, hogy elégedetlenek a demokrácia állapotával és a kormány politikájával. Szerinte senkinek sem állt érdekében, hogy feszültséget szítson, a rendezvényre a törvénnyel összhangban került sor.

„Az egész ország láthatja, miként likvidálják a demokráciát Szlovákiában”

– tette hozzá az ellenzéki politikus.

Előállítani egy ellenzéki párt vezetőjét a kormányellenes politikai nézeteinek nyilvános kifejezése miatt teljességgel elfogadhatatlan – olvasható a Ficót a kormányfői székben váltó Peter Pellegrini vezette Hlas párt állásfoglalásában, mellyel Fico előállítására reagáltak.

„Az ellenzéki képviselőkkel szembeni elfogadhatatlan rendőri beavatkozás igazolta a Hlas korábbi állításait, melyek szerint a kormány által hirdetett veszélyhelyzet nem az egészségügy működésének biztosítására, hanem a szlovák állampolgárok elementáris, alkotmányos szabadságjogainak eltiprására szolgál” – olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×