eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György
Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer

Országos lezárás várhat Szlovákiára

Hétfőtől szigorúbb feltételek vonatkoznak főleg azokra a személyekre, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. A szlovák munkaügyi miniszter fokozatos szigorítás helyett azonnali, háromhetes országos lezárást javasol.

Szlovákiában fekete besorolású hétfőtől az ország 54 járása. Pirosról bordóra váltott a magyarok lakta komáromi és vágsellyei járás, piros maradt ugyanakkor Pozsony és a dunaszerdahelyi járás.

Az új Covid-szabályozás egyelőre három hétig lesz érvényben. Ha a helyzet javulni fog, enyhítések jöhetnek.

A hétfőtől érvényes besorolás leginkább a be nem oltottakra és a betegséget még le nem küzdőkre vonatkozik. A legrosszabb besorolású járásokban csak az alapszolgáltatásokat vehetik igénybe az oltatlanok, azaz mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, ruha- és cipőüzletbe. A bevásárlóközpontok csak a beoltotta és a fertőzésből már kigyógyultak számára tarthatnak nyitva a fekete, bordó és piros járásokban. Ezekben a régiókban beltérben kötelező reszpirátort – FFP1-es, 2-es vagy 3-as – viselni, szabadtéri tömegrendezvényeken pedig maszkot.

A szakemberekből álló konzílium egyik tagja, Elena Prokopová elmagyarázta, hogy mely korlátozások érvényesek a beoltottakra is.

A hotelekben csak a szolgálati útra érkezetteket szállásolják el, de számukra sincsenek nyitva az éttermek és a wellnessközpontok.

Az ellenzékben lévő Smer elnöke, Robert Fico kijelentette, Alkotmánybíróságon támadják meg a tisztifőorvos rendeleteit. „Arra kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy a Közegészségügyi Hivatal ilyen rendeleteit nyilvánítsa alkotmányellenesnek, mert azok minden ok nélkül az emberek alapvető jogaiba és szabadságába avatkoznak bele. Azt is követeli a Smer, hogy az Alkotmánybíróság azonnal helyezze hatályon kívül ezeket a rendeleteket.

Milan Krajniak, Szlovákia munkaügyi minisztere a fokozatos szigorítás helyett az azonnali, háromhetes országos lezárást javasolja. Mindez az ország teljes lakosságát érintené.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter közölte, hogy

a soron következő szerdai kormányülésen megnyitja a veszélyhelyzet újbóli bevezetésének témáját.

Roman Mikulec belügyminiszter is megerősítette, hogy szóba került a mindenkire vonatkozó, kemény lezárás és a veszélyhelyzet bevezetése. Számos politikus elképzelhetőnek tartja az azonnali lezárás bevezetését.

Leterhelt kórházak

Csehországban sem jobb a helyzet, a prágai kormány a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a gyorsuló koronavírus-járvány miatt. Pavla Svrčinová országos tisztifőorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati rádióban elmondta, az intézkedés egyebek mellett lehetővé tenné, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben. Csehországban elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet. Több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt dolgozók munkáját. A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×