eur:
394.95
usd:
371.72
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Peter Sabaka szlovák orvos (j) és Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter (k) sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2021. november 8-án. Szlovákiában a koronavírussal fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt az ország több részén is a szigorú korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Pavel Neubauer

Országos lezárás várhat Szlovákiára

Hétfőtől szigorúbb feltételek vonatkoznak főleg azokra a személyekre, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. A szlovák munkaügyi miniszter fokozatos szigorítás helyett azonnali, háromhetes országos lezárást javasol.

Szlovákiában fekete besorolású hétfőtől az ország 54 járása. Pirosról bordóra váltott a magyarok lakta komáromi és vágsellyei járás, piros maradt ugyanakkor Pozsony és a dunaszerdahelyi járás.

Az új Covid-szabályozás egyelőre három hétig lesz érvényben. Ha a helyzet javulni fog, enyhítések jöhetnek.

A hétfőtől érvényes besorolás leginkább a be nem oltottakra és a betegséget még le nem küzdőkre vonatkozik. A legrosszabb besorolású járásokban csak az alapszolgáltatásokat vehetik igénybe az oltatlanok, azaz mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, ruha- és cipőüzletbe. A bevásárlóközpontok csak a beoltotta és a fertőzésből már kigyógyultak számára tarthatnak nyitva a fekete, bordó és piros járásokban. Ezekben a régiókban beltérben kötelező reszpirátort – FFP1-es, 2-es vagy 3-as – viselni, szabadtéri tömegrendezvényeken pedig maszkot.

A szakemberekből álló konzílium egyik tagja, Elena Prokopová elmagyarázta, hogy mely korlátozások érvényesek a beoltottakra is.

A hotelekben csak a szolgálati útra érkezetteket szállásolják el, de számukra sincsenek nyitva az éttermek és a wellnessközpontok.

Az ellenzékben lévő Smer elnöke, Robert Fico kijelentette, Alkotmánybíróságon támadják meg a tisztifőorvos rendeleteit. „Arra kérjük az Alkotmánybíróságot, hogy a Közegészségügyi Hivatal ilyen rendeleteit nyilvánítsa alkotmányellenesnek, mert azok minden ok nélkül az emberek alapvető jogaiba és szabadságába avatkoznak bele. Azt is követeli a Smer, hogy az Alkotmánybíróság azonnal helyezze hatályon kívül ezeket a rendeleteket.

Milan Krajniak, Szlovákia munkaügyi minisztere a fokozatos szigorítás helyett az azonnali, háromhetes országos lezárást javasolja. Mindez az ország teljes lakosságát érintené.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter közölte, hogy

a soron következő szerdai kormányülésen megnyitja a veszélyhelyzet újbóli bevezetésének témáját.

Roman Mikulec belügyminiszter is megerősítette, hogy szóba került a mindenkire vonatkozó, kemény lezárás és a veszélyhelyzet bevezetése. Számos politikus elképzelhetőnek tartja az azonnali lezárás bevezetését.

Leterhelt kórházak

Csehországban sem jobb a helyzet, a prágai kormány a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a gyorsuló koronavírus-járvány miatt. Pavla Svrčinová országos tisztifőorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati rádióban elmondta, az intézkedés egyebek mellett lehetővé tenné, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben. Csehországban elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet. Több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt dolgozók munkáját. A cseh kórházakban jelenleg majdnem 4900 koronavírusos beteget kezelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már a szlovák parlamentbe is bejutottak a medvék

Alkotmánytörvény helyett a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával oldanák meg a túlszaporodott medvék jelentette problémát a szlovák politikusok. Veszélyeztetés esetén kilőhetnék a medvéket Szlovákiában, a parlament rövidített eljárásban dönthet a törvényjavaslatról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×