eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
TRENCIN, SLOVAKIA - JULY 7: An attendee gets a nose swab before being allowed to enter the festival area on July 7, 2021 in Trencin, Slovakia. Pohoda, the largest music and culture festival in Slovakia, holds a special pandemic version, the so-called Pohoda on the Ground. After last years edition having been moved to a virtual space, this year the organisers decided to allow live audiences of up to 1000 attendees. Attendees must undergo strict pandemic measures, only those who have been vaccinated with at least one dose of Covid-19 vaccine or those who recently contracted Covid can enter without testing. (Photo by Robert Barca/Getty Images)
Nyitókép: Robert Barca/Getty Images

Már csak egy szlovákiai járás biztonságos besorolású

Szlovákiában több megyében is kórházi ágyakat kell átcsoportosítani a Covid-betegek részére, mivel ismét emelkedik az orvosi ellátásra szorulók száma. Az aktuális hétnapos átlag 900 új pozitív eset naponta, de jövő héten várhatóan ezer körül lesz a napi esetszám. Egyelőre nem tervezik ugyanakkor a védőoltás kötelezővé tételét.

Kassa, Eperjes, Nyitra és Besztercebánya – ez az a négy megye Szlovákiában, melyek kórházaiban ismét ágyakat kell átcsoportosítani a Covid-pozitív betegek részére. Az egészségügyi minisztérium azokat a kórházakat utasította az ágyak átcsoportosítására, ahol már megteltek a fertőző betegségben szenvedő páciensek számára fenntartott standard ágyak.

Az Egészségügyi Elemzések Intézete szerint is romlik a járványhelyzet. Szlovákiában az aktuális hétnapos átlag 900 új pozitív eset naponta. Múlt héten a napi átlagos esetszám még csak 500 volt, jövő héten viszont várhatóan ezer körüli lesz. A Covid-19 betegség miatt kórházban kezelt páciensek száma meghaladja a 300-at.

„Az összes adat esetében jelentős növekedés figyelhető meg az előző héthez képest”

– figyelmeztetett Matej Mišík, az intézet igazgatója. Hozzáfűzte, hogy az előző járványhullámmal összehasonlítva országosan jelenleg kilenc százalékos a kórházak telítettsége. Jelentős eltérések vannak ugyanakkor az egyes régiók és kórházak között. Vannak olyan kórházak, amelyek esetében az összes férőhely 20 százaléka már megtelt.

A regionális közegészségügyi hivatalok összegyűjtött adatai szerint a betegség terjedésének kiváltó okai a nagyobb ünnepségek, például az esküvők. Bár ezek megtartása nem tilos, az egészségügyi tárca arra kéri az embereket, hogy az ünnepségeket korlátozott létszámmal és szabadtéren tartsák, sőt, ha lehet, inkább halasszák el jövő tavaszra. Ezzel szemben a Ferenc pápa múlt heti szlovákiai négynapos látogatása alkalmával lezajlott tömegrendezvények miatt nem kezdett el fokozottan terjedni a fertőzés.

Hétfőtől, azaz szeptember 27-étől ismét szigorodnak a járványügyi intézkedések.

Öt járást már csak egy lépés választ el a legkritikusabb, azaz fekete színű besorolástól. Ezeket a jövő héten még bordó színnel jelölik. 39 járás piros, 34 pedig narancssárga besorolású lesz. Az ország összes járása közül csupán egy, a magyarlakta dunaszerdahelyi járás marad zöld, azaz biztonságos besorolású.

Az átoltottság terén is jelentősek a regionális különbségek. Pozsonyban már sikerült beoltani az 50 évnél idősebb lakosok csaknem 75 százalékát, de összességében aggasztó, hogy országosan az ennél idősebbek körében még mindig alacsony a beoltottak aránya. Ebben a legveszélyeztetettebb korcsoportban mintegy 770 ezer ember nincs még beoltva. A szlovák egészségügyi miniszter szerint egyelőre nem került szóba az oltás kötelezővé tétele. „Nem látom sok értelmét annak, hogy az embereket olyasmire kényszerítsük, amit nem akarnak” – mondta Vladimír Lengvarský. A miniszter közölte, ha mégis fontolóra vennék az oltás kötelezővé tételét, bizonyos csoportokra koncentrálnának, például az egészségügyi dolgozókra, a pedagógusokra és az idősekre.

Mária Kolíkova igazságügyi miniszter szerint a kötelező oltás esetleges bevezetése politikai kérdés, alkotmányjogi szempontból nincs akadálya. A tárcavezető szerint esetleg az ütközne az alkotmányba, ha egyes foglalkozásokat végzők számára tennék kötelezővé az oltást, vagy bizonyos korcsoportok számára. A szlovák igazságügyi minisztérium jogászai egyelőre nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×