eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vendégek a londoni Farringdon kerületben lévő The Piano Works bárban a 2021. július 19-re virradó éjszaka. Ezen a napon megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utolsó jogi korlátozások zöme Angliában, így kinyithattak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Vakcinaútlevél kellhet a brit szórakozóhelyekre

A hónap végétől csak oltási igazolvánnyal lehet majd bemenni az angliai szórakozóhelyekre. A kormány szerint az átoltottság teszi lehetővé, „hogy nyitva maradjon a gazdaság”. Közben az utazók egy jelentős része nem tartja be az angliai karanténszabályokat.

Angliában szeptember végétől a szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken csak vakcinaútlevél birtokában lehet megjelenni – közölte az oltási programmal megbízott miniszter. Nadim Zahawi a Premier League-csapatokkal példálózott (pedig nem minden futballklub követeli meg az igazolást).

„Egyértelmű a bizonyíték, és emiatt nem akarjuk, hogy az ágazatok hol bezárjanak, hogy kinyissanak. A helyes lépés, hogy szeptember végétől bevezessük a vakcinaútlevelet. Addigra az összes 18 éven felüli megkapja a két oltást” – mondta.

A brit éjszakai szórakozóhelyek érdekvédelmi szervezete azonban más véleményen van:

szerintük „megbéníthatja” az ágazatot az előírás.

Még a kormány saját, konzervatív képviselőinek egy része is tiltakozik a brit ellenzékkel együtt.

Az, hogy az ellenkezés nem ideológiai alapú, jól látszik abból, hogy a londoni központi kormánnyal sokszor szembehelyezkedő skót autonómia vezetése is oltási igazolványhoz akarja kötni a szórakozóhelyek látogatását.

Az ötlet „újabb szög” a koporsóban – mondták a Telegraph című lapnak a brit színházak képviselőit is magában foglaló vendéglátó ágazat képviselői. A lépés 20 százalékkal vetheti vissza a színházak látogatottságát és „potenciálisan diszkriminálja a fiatalabbakat” – mondta Kate Nicholls, a szervezet főnöke.

Közben Boris Johnson kormányfő oltási bizonyítványt kért pártja képviselőitől, ha részt akarnak venni a számukra a miniszterelnöki rezidencián tartott partin. Az esetről a Telegraph című konzervatív lap számolt be – itt kezdte pályafutását Johnson. A tudósítás szerint egyes veterán képviselők azzal fenyegetőztek, hogy oltási papírok nélkül jelennek meg a Downing Street 10 előtt.

A kormányzó Konzervatív Párt libertariánus szárnyát különösen dühítik az oltási igazolványról szóló tervek, egyes képviselők még a pár októberi kongresszusát is bojkottálnák, és 40-en írtak alá nyilatkozatot arról, hogy ellenzik az ötletet.

Jelenleg a britek 91 százaléka kapta meg az első és 82 százaléka mindkét Covid-vakcinaadagot.

Közben a brit statisztikai hivatal felmérte, hogyan viselkednek azok az utazók, akik a „sárga listára” tett országokból – köztük Magyarországról és népszerű Földközi-tengeri üdülőhelyekről – érkeznek. A szabályok szerint az oltatlanoknak 10 nap karanténba kell vonulniuk, és minimum két Covid-tesztet kell csináltatniuk. A július közepi minta szerint

az utazók negyede nem maradt otthon 10 napig vagy nem végezte el az érkezés utáni 2. és 8. napra előírt teszteket.

Az utazók közel fele nem is értette a szabályokat. 18 százalékuk pedig bevallotta, hogy a karanténidőszakban háztartáson kívülikekkel is találkozott. 15 százalék azt mondta: úgy tudta, hogy a karantén ellenére kijárhat vásárolni.

„Nem biztonságos a rendszer, és láthattuk, hogy Kanadában és Ausztráliában sem működött” – jegyezte meg a PC utazási PR-ügynökség vezetője, Paul Charles.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×