eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Koronavírus - Egyre nagyobb kockázattal számolnak Szlovákiában

A Szlovák Tudományos Akadémia Virológiai Intézete szerint az új típusú koronavírus elleni vakcina harmadik adagjának a beadását minél előbb jóvá kellene hagyni, még mielőtt késő lesz.

Az egészségügyi tárca egy nagyszabású kutatás előkészítésén dolgozik, amely a szlovákiai lakosok különböző csoportjainak az immunitását fogja felmérni. A tárca szerint szeptemberben kezdődhet el a kutatás, s ennek eredményétől függ majd a harmadik dózis alkalmazása Szlovákiában.

A szlovák egészségügyi minisztérium folyamatosan foglalkozik a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisának kérdésével.

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője szerint nagyon alaposan figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet. Vladimír Lengvarský tárcavezető úgy véli, továbbra is számolni kell a védőoltás harmadik dózisának a beadásával, de hogy ki és milyen körülmények között kapja majd meg harmadik adagot a vakcinák valamelyikéből, azt egy szeptemberben induló kutatás eredménye fogja megválaszolni.

A felmérés reprezentatív jellegű lesz, figyelembe fogja venni a lakosok életkorát, nemét, és azt is, hogy melyik régióból származnak.

A kutatás célja, hogy kiderítse, a beoltott vagy oltatlan személyek, illetve azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, milyen mértékben védettek a Covid-19-cel szemben. Az ellenálló-képességről szerzett információk Lengvarský szerint segítenek majd az intézkedések jobb beállításában.

Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia Virológiai Intézetének kutatója szerint a harmadik adag beadását minél előbb jóvá kellene hagyni, de rögtön hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy mindenkit automatikusan be kellene oltani. Azt tartaná jó megoldásnak, ha a harmadik dózist az orvos döntése alapján adnák be a meggyengült immunrendszerű vagy a más okból súlyosan veszélyeztetett személyeknek.

A szakember szerint jelenleg nehéz valamit is egyértelműen előrejelezni, az átoltás szükségességéről pedig csak a gyakorlati életben szerzett valós tapasztalatok után lehet dönteni. A virológus úgy gondolja, hogy a megfelelő ellenálló képességgel rendelkező személyeknek egyelőre nincs szükségük a harmadik oltásra.

Boris Klempa szerint

a járványt nem kellene megszoknia az embereknek, a vírus jelenlétét viszont igen.

Szlovákiában jövő hét hétfőtől az eddigi 9 helyett már 14 járás lesz éberségi fázisban, azaz narancssárga besorolásban. Az összes többi járás megfigyelési fázisban marad, vagyis továbbra is zöld színű lesz. A kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá a járások fertőzéskockázat mértéke szerinti felosztását.

A zöld járásokban az oltottak korlátozás nélkül végezhetik a legtöbb tevékenységet, azoknak viszont, akik nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, és nem is teszteltetik magukat, enyhe korlátozásokkal kell számolniuk.

A narancssárga besorolású járásokban szigorúbb szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre, az éttermekre, a fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint az esküvőkre és a halotti torokra. A vendégek maximális létszáma a szervező által választott működési rendtől függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×