eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból elmenekült afgán családok gyerekei a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban lévő Szárhudban számukra létesített ideiglenes menedékhelyen 2020. november 26-án. A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint több mint 26 ezer gyerek vált az Afganisztánban dúló harcok áldozatává 2005 és 2019 között.
Nyitókép: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Nyolc afgán már a szlovákiai befogadás határánál van Homonnán

Ennyien folyamodtak eddig menedékjogért.

Szerdáról csütörtökre virradóra 24 személyt sikerült Afganisztánból Szlovákiába szállítani. Közülük húszan a Szlovák Fegyveres Erők katonai különgépe fedélzetén, négyen pedig egy cseh különgép fedélzetén érkeztek. 16 szlovák és 8 afgán állampolgárról van szó, utóbbiak együttműködtek a szlovák hadsereggel. Mind a nyolcan menedékjogért folyamodtak. Jelenleg a homonnai karanténtáborban helyezték el őket.

Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtök délben tájékoztatott az Afganisztánból kimenekített személyekről. A legfiatalabb utas

egy tíz hónapos kisgyermek

volt. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Szlovákia szükség esetén kész újabb különgépet küldeni Afganisztánba, de erről még egyeztetnek a partnereikkel, és elemzik a biztonsági kockázatokat. Heger köszönetet mondott minden egységnek, amely részt vett a mentőakcióban. Felhívta a figyelmet, hogy azok az afgánok, akik hosszú ideig együttműködtek a szövetségesekkel, jelenleg életveszélyben vannak az országukban.

„Ez az a pillanat, amikor mindegyik ország eldöntheti, hogy megmenti-e azoknak az életét,

akik az igazság oldalán harcoltak a terrorizmus ellen”

– jelentette ki Eduard Heger.

A szlovák katonai különgépet hétfőn indították el a tálib uralom alá került országba, a fedélzetén a fegyveres erők tíz tagjával. A kabuli repülőtéren a fegyverüket is használniuk kellett, hogy a kaotikus körülmények között megvédjék az evakuáltakat. Az akciót egy tádzsikisztáni repülőtérről koordinálták.

Ivan Korčok külügyminiszter úgy tájékoztatott, hogy a külügyi tárcának még egy szlovák nőről van tudomása, aki Afganisztánban van, de eddig nem kérvényezte a hazaszállítását.

„Azt mondta, hogy biztonságban van, de előkészített evakuálási alternatívákat is” – fűzte hozzá a szlovák diplomácia vezetője.

A nyolc Szlovákiába szállított afgánon kívül még több tízen jelentkeztek, akik azt állítják, hogy együttműködtek a szlovák katonákkal. A nyolc afgán állampolgár mindegyike menedékjogért folyamodott. Az ezzel kapcsolatos eljárás már folyamatban van. A migrációs hivatalnak fél éven belül kell állást foglalnia, hogy a kérelmezők megfelelnek-e a feltételeknek. A menedékkérőket a Kelet-Szlovákiában található homonnai menekülttáborban helyezték karanténba.

A külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy eredetileg tíz afgán állampolgár befogadásáról volt szó, azt mondta, hogy a szlovák állampolgárok és a szlovák hadsereget segítő afgán utasok kitöltötték a különgép teljes kapacitását. Hozzáfűzte: a tíz menedékkérő befogadását a miniszterelnök azután ígérte meg, hogy a Kabulban régóta jelen lévő, több ezer afgánnal együttműködő uniós és NATO-partnerek ilyen kérést intéztek a szlovák kormányhoz.

Korčok felhívta a figyelmet, hogy ebben az esetben

nem migránsokról, hanem menekültekről van szó.

„Ez nem a 2015-ös migrációs hullám. Ezt a hullámot háború váltotta ki. Nem migránsokról, hanem menekültekről van szó, akik a genfi egyezmény értelmében jogosultak arra, hogy menedékjogért folyamodjanak” – fejtette ki a szlovák külügyminiszter, hozzátéve: minden országnak egyénileg kell elbírálnia, hogy a menedékkérők megfelelnek-e a feltételeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×