eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos beolt egy férfit az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Okoz-e lottólázat a koronavírus Szlovákiában?

Északi szomszédunknál elindult a vakcinalottó, melynek célja, hogy minél többen beoltassák magukat, ezáltal hozzájárulva, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány terjedését. Minden héten öt résztvevőt sorsolnak ki a prémium nyereményre, melynek összege egyenként 100 ezer euró, azaz közel 36 millió forint.

Vasárnap este a szlovák pénzügyminisztérium honlapján elindult a vakcinalottó, a szerencsés nyertesek pedig akár több 100 ezer euróval is gazdagodhatnak. A szerencsejáték első számhúzására augusztus 15-én kerül sor. A pozsonyi parlament által júliusban jóváhagyott intézkedés célja, hogy növeljék az oltási kedvet azok körében, akik még mindig nem oltatták be magukat a Covid-19 betegség ellen.

A verseny szabályzata szerint augusztus 15-től kezdődően hetente ötször 100 ezer eurós ún. prémium nyereményt, ötször ezer eurós automatikus nyereményt, huszonötször 10 ezer eurós standard nyereményt, és tízszer ezer eurós alapnyereményt sorsolnak ki. Az alap- és standardnyereményeket hétköznaponként fogják sorsolni. Az automatikus és prémium nyereményeket vasárnaponként sorsolják majd.

A kormány együttvéve 10 millió eurót, azaz mintegy 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeget szán a nyeremények kifizetésére.

A sorsolás a szlovák köztévében élőben lesz követhető. A prémiumnyeremény feltétele, hogy a nyertest elérjék telefonon, és tudja az élő adásban elhangzott jelszót. Ha a kisorsolt személyt nem tudják elérni megadott időn belül, elesik a nyereménytől.

A szerencsejátékba bekapcsolódhat minden koronavírus ellen beoltott 18. életévét betöltött személy, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában és a védőoltást az ország területén kapta meg. Mindezt függetlenül attól, hogy mikor kapta meg a vakcinát. Akiket a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ ilyen módon nyilvántart, már az első adag vakcina után részt vehetnek a lottóban. A második adag után a sorsolásba regisztrált érintettek megkétszerezik az esélyüket a nyereményre.

„Aki csak egy oltást kapott, egyszer lesz beregisztrálva, aki már mindkettőt, az automatikusan kétszer kerül be a sorsolásba”

– tájékoztatott Michaela Lovászová, a pénzügyminisztérium szóvivője. A Johnson & Johnson vakcinával beoltott személyek automatikusan két „szelvényt” kapnak a sorsolásban. A jelentkezők részt vesznek a sorsolás összes fordulójában.

Az oltásra motiváló intézkedéscsomagnak ugyancsak része a 30, 60 vagy 90 eurós ún. közvetítői bónusz. Erre akkor tarthat igényt valaki, ha rábeszél egy eddig oltatlan személyt arra, hogy adassa be magának a vakcinát. A közvetítő legfeljebb 50 személyért kérheti a bónuszt, ez azt jelenti, hogy egy személy maximum 4500 euró jutalmat kaphat.

A vakcinalottó Igor Matovič pénzügyminiszter, korábbi kormányfő ötlete volt. Matovič koalíciós partnere, Veronika Remišová miniszterelnökhelyettes, a Za ľudí párt elnöke ugyanakkor azt mondja, hogy a vasárnap indult vakcinalottó egyáltalán nem a fő pillére az oltási programnak, csupán egy kiegészítő motivációs eszköz az oltási hajlandóság növelésére. Ahhoz, hogy elbírjanak a járvánnyal, Remišová szerint arra van szükség, hogy a vakcinát a lehető legközelebb vigyék az emberekhez, emellett, hogy egyénileg tájékoztassák őket, és hogy intenzívebbé tegyék az együttműködést a civil szektorral és az egyházakkal. Úgy véli, a mobil oltóegységeknek minden községbe el kellene látogatniuk, és szoros együttműködést kell folytatni ez ügyben a polgármesterekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×