INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

szlovákia

beutazás

koronavírus

járvány

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én.

Magyarország oltási programjával példálózik Igor Matovic

Nem kapnak kivételt azok a Szlovákiába belépő személyek, akik még csak a koronavírus elleni oltás első adagját kapták meg. A Szlovák Alkotmánybíróság ugyanis felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendelet egy részét, amely a határátlépést jelenleg szabályozza. Egy frissen közölt felmérés szerint újfent nőtt azok száma, akik nem hajlandók beoltatni magukat koronavírus ellen Szlovákiában.

Nem kedvez a szerencse azoknak a személyeknek, akik még csak a vírus elleni vakcina első adagját kapták meg. A Szlovákiába való belépéskor legalább ötnapos karanténba kell vonulniuk. Az alkotmánybíróság döntésének értelmében ugyanis már nem engedélyezett, hogy azok a személyek, akik július 9-e előtt kapták meg az oltást, rögtön a határátlépést követően elvégezhessék a PCR-tesztet. Az új szabályozás szerint tehát a nem beoltottaknak, illetve azoknak, akik egyelőre csak a vakcina első adagját kapták meg, karanténba kell vonulniuk, és csak öt nap elteltével mehetnek PCR-tesztelésre.

Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy még nem ismerik a bíróság döntésének szövegét. Ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő utazási szabályok hatályon kívülre kerüljenek, az alkotmánybíróság kedden nyilvánosságra hozott rendelkezésének meg kell jelennie a hivatalos törvénytárban.

A Közegészségügyi Hivatal rendeletét az ellenzék támadta meg.

„Üdvözöljük az alkotmánybíróság döntését, és azt, hogy egyértelműen kimondja, hogy a Közegészségügyi Hivatal rendelete problematikus. Bízunk benne, hogy a bíróság alapos vizsgálatot végez, és végül az alkotmányosság javára dönt” – fogalmazott Ján Mažgút, a Smer szóvivője.

Karantén- és tesztkötelezettség nélkül tehát a kétszeresen beoltottak léphetnek be Szlovákia területére.

Egy frissen közölt felmérés szerint újfent nőtt azonban azok száma, akik nem hajlandók beoltatni magukat koronavírus ellen Szlovákiában. Az MNFORCE és a Seesame közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint az oltást elutasítók száma a májusban mért 31 százalékról 36 százalékra emelkedett. Szlovákiában eddig megközelítőleg 2,3 millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ami 40 százalékos arányt jelent. Az egészségügyi minisztérium eközben azt tervezte, hogy őszre a lakosság legalább 60 százaléka be lesz oltva.

A megkérdezettek 29,8 százaléka elutasítja az oltást, de hajlandó megváltoztatni az álláspontját, ha kellőképp bebizonyosodik, hogy a vakcinák biztonságosak. 12,5 százalékuk akkor hajlandó beoltatni magát, ha jönne a járvány következő hulláma, ismét leterheltek lennének a kórházak és sokan halnának meg. Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia szociális pszichológusa szerint

a legvalószínűbb ok az oltás elutasítására a viszonylag alacsony fenyegetettség,

amit az emberek jelenleg átélnek Szlovákiában a járvánnyal kapcsolatban. Azt már az eddigi felmérések is bizonyították, hogy éppen a fenyegetettség az, ami nagyban összefügg az oltási hajlandósággal.

Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter nem tartozik a kételkedők közé. A közösségi oldalán tudatta, hogy hétfőn megkapta a Szputnyik védőoltást. Egyúttal több politikust, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalt és a sajtót is bírálta.

„Ha a politikában, a hivatalban és a sajtóban néhány tudálékos nem démonizálta volna a Szputnyikot, ma félmillió ember lehetne vele beoltva, úgy, mint Magyarországon. Számukra viszont az Oroszország és Matovič ellen irányuló ostoba küzdelem fontosabb volt, mint az emberek egészsége és élete. Így az ő ostobaságukra mindnyájan ráfizetünk” – írta a volt miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Kapcsolódó hang

Nem kapnak kivételt a Szlovákia belépő egyszer beoltottak KISS
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018