eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

A bíróságon felel tetteiért a volt szlovák speciális ügyész

Elkezdődött Szlovákiában az egykori speciális ügyész ellen indított büntetőper. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a NAKA tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot, akinek súlyos vádpontokkal kell szembenéznie. Ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak, akár több mint 12 éves szabadságvesztésre is számíthat az egykori speciális ügyész.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot, aki akkoriban a Speciális Ügyészi Hivatal vezetője volt. Kováčik fellebbezést nyújtott be a Specializált Büntetőbíróság őrizetbe vételére vonatkozó határozata ellen, a Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította Kováčik fellebbezését a letartóztatásával kapcsolatban, így a volt speciális ügyész továbbra is vizsgálati fogságban marad. Kováčik ellen

bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés bűncselekménye és bizalmas információk veszélyeztetése

ügyében emeltek vádat.

A Kováčik ellen indított büntetőper szerdán kezdődött Bazinban. A volt speciális ügyész tagadja bűnösségét, és kijelentette,

nem akar vádalkut kötni.

Anélkül utasította vissza a vádalkut, hogy előtte tanácskozott volna az ügyvédeivel. Ha a bíróság bűnösnek találja az egykori speciális ügyészt az ellene felhozott vádpontokban, akkor 12 éves vagy annál hosszabb börtönbüntetésre is számíthat. Felszólalásában Dušan Kováčik tagadta a bűnösségét. „Egyértelműen idő előttinek tartom a vizsgálat lezárását, nincs kellőképp kivizsgálva az ügy, és korai a vádelemés is” – védekezett a bíróságon a volt speciális ügyész.

A szerdai tárgyalási nap két tanút idéztek a tárgyalóterembe. Matej Zemant, aki a Takáč-féle bűnszervezet tagja, valamint Viliam Ružička üzletembert, aki baráti kapcsolatban áll Kováčikkal. Zeman azt állította, hogy Ružička volt a maffia és a speciális ügyész közti kapcsolattartó. „Viliam Ružičkával Kudlička úr ismertetett össze, aki szó szerint így mutatta be őt nekem: ő jelenti a kapcsolatot Dušan Kováčik speciális ügyészhez, aki az ügyészségen mindent el tud intézni. Vele kell kommunikálni. Azt mondta nekem:

ha börtönben maradnék, ő az út, ő utána kell mennem”

– állította az egykori maffiabanda tagja. Viliam Ružička ugyanakkor tagadja, hogy ismerné a Zemák becenévre hallgató maffiatagot.

A Dušan Kováčik ellen indított büntetőper két újabb tanú meghallgatásával folytatódik. A tárgyalóterembe ezúttal a Szlovák Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt vezetője és Specilás Ügyészség volt ügyésze kapott idézést. A vádlottak padján ülő Dušan Kováčik utóda, Daniel Lipšic egykori szlovák belügyminiszter, jelenlegi speciális ügyész úgy nyilatkozott, örül neki, hogy a tárgyalás nyilvános lesz. „A sajtó jelenlétével így a polgárok is betekintést nyerhetnek a bizonyítási eljárásba, és kialakíthatnak egy képet maguknak arról, hogy a hivatalos szervek törvényesen járnak-e el” – mondta Lipšic.

Szlovákiában a tavaly márciusi kormányváltás után megtartott rendőrségi akciók keretében már tucatnyi befolyásosnak tartott személyt – köztük gazdasági szereplőket, bírókat, korábbi álamtitkárokat, ügyészeket, titkosszolgálati és pénzügyi vezetőket és két egykori országos rendőrparancsnokot is – őrizetbe vettek. Az elkövetők bűne a legtöbb esetben megegyező:

közpénzekkel és hivatali jogkörrel való visszaélés és korrupció.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×