INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

pozsony

szlovákia

turizmus

koronavírus

Összeomlott Szlovákia turizmusa, de rátaláltak egy elképzelésre

Összeomlott Szlovákia turizmusa, de rátaláltak egy elképzelésre

Minden eddiginél súlyosabb bevételkiesést könyvelhettek el 2020-ban a szlovák utazási irodák: az ügyfeleik száma 88, a bevételük 87 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Szlovákia igyekszik stratégiát váltani az idegenforgalomban, és a külföldi turisták helyett a hazai vendégek megszólítására törekszik.

Míg 2019-ben 692 ezren üdültek külföldön a szlovákiai utazási irodákon keresztül, tavaly csupán 51 ezren – tájékoztatott a statisztikai hivatal. Azok közül a szlovákiai állampolgárok közül, akik a tavalyi évben rászánták magukat a külföldi nyaralásra, a legtöbben – mintegy 12 ezren – Horvátországot választották, amit Görögország, Ausztria és Olaszország követett.

Töredékére esett vissza a szlovákiai utazási irodák által behozott külföldi turisták száma is, alig haladva meg a 25 ezret. A statisztikai hivatal szerint a legtöbben Ausztriából, Csehországból, Németországból és Svájcból érkeztek.

A katasztrofális év az utazási irodák bevételein is meglátszott. Míg 2019-ben ezek meghaladták a 749 millió eurót, tavaly 99 millió euróra zsugorodtak.

A leglátványosabb visszaesést, csaknem 90 százalékosat a Pozsony megyében regisztrált utazási irodák érték el, míg a Zsolna, Eperjes és Trencsén megyében bejegyzetteknél 62–70 százalékos csökkenést mértek.

A koronavírus-járvány miatt Szlovákia megváltoztatja idegenforgalmi stratégiáját. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem csábítják olyan mértékben a külföldieket Szlovákiába, mint eddig.

Szakemberek különösen a kockázati országokból érkezők okozta veszélyekre figyelmeztetnek.

Főleg ami azokat illeti, akik nincsenek beoltva.

„Semmi esetre sem lenne helyes, ha mondjuk Angliából érkező turistákat fogadnánk vagy netán Indiából, mert az felgyorsítaná a harmadik hullámot” – mondja Peter Sabaka infektológus.

Martin Klus, Szlovákia külügyi államtitkára arra emlékeztet, hogy az utazási szemafor világos szabályokat ír elő a Szlovákiába érkező külföldiek számára is. A legkockázatosabb országokból érkező turistáknak kötelező 14 napos karanténba vonulniuk, függetlenül a teszt eredményétől.

„Ráadásul még az is megfontolás tárgyát képezi, hogy az ilyen országok esetében aktívabban végeznénk a minták szekvenálását, hogy teljesen tisztában legyünk azzal, milyen típusú koronavírust hoztak be az országba” – magyarázta Klus.

Az állam ezzel összefüggésben már jelezte, hogy megváltoztatja az idegenforgalom támogatását.

„A Slovakia Travel a nyári turisztikai szezon projektje esetében alapvetően

a hazai turizmusra

fog összpontosítani” – mondta Václav Mika, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a Slovakia Travel vezérigazgatója.

A kormány feltételezése szerint a megszorítás leginkább a határmenti turizmust érinti majd, mert az úgynevezett zöld besorolású, vagyis a viszonylag biztonságos országokból érkezőknek is kötelezően regisztrálniuk kell magukat az interneten.

„Vagyis csak úgy átugrani egy kávéra, mondjuk az osztrák határvidékről Pozsonyba nem lesz olyan egyszerű, mint a pandémia előtt volt” – magyarázta a külügyi államtitkár.

Ezzel szemben, ha a külföldi turisták a Tátra szépségeivel akarnak megismerkedni, a kötelező regisztráció nyilván nem tántorítja el őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Szlovákia a koronavírus-járvány miatt megváltoztatja a stratégiáját
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018