eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Összeomlott Szlovákia turizmusa, de rátaláltak egy elképzelésre

Minden eddiginél súlyosabb bevételkiesést könyvelhettek el 2020-ban a szlovák utazási irodák: az ügyfeleik száma 88, a bevételük 87 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Szlovákia igyekszik stratégiát váltani az idegenforgalomban, és a külföldi turisták helyett a hazai vendégek megszólítására törekszik.

Míg 2019-ben 692 ezren üdültek külföldön a szlovákiai utazási irodákon keresztül, tavaly csupán 51 ezren – tájékoztatott a statisztikai hivatal. Azok közül a szlovákiai állampolgárok közül, akik a tavalyi évben rászánták magukat a külföldi nyaralásra, a legtöbben – mintegy 12 ezren – Horvátországot választották, amit Görögország, Ausztria és Olaszország követett.

Töredékére esett vissza a szlovákiai utazási irodák által behozott külföldi turisták száma is, alig haladva meg a 25 ezret. A statisztikai hivatal szerint a legtöbben Ausztriából, Csehországból, Németországból és Svájcból érkeztek.

A katasztrofális év az utazási irodák bevételein is meglátszott. Míg 2019-ben ezek meghaladták a 749 millió eurót, tavaly 99 millió euróra zsugorodtak.

A leglátványosabb visszaesést, csaknem 90 százalékosat a Pozsony megyében regisztrált utazási irodák érték el, míg a Zsolna, Eperjes és Trencsén megyében bejegyzetteknél 62–70 százalékos csökkenést mértek.

A koronavírus-járvány miatt Szlovákia megváltoztatja idegenforgalmi stratégiáját. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem csábítják olyan mértékben a külföldieket Szlovákiába, mint eddig.

Szakemberek különösen a kockázati országokból érkezők okozta veszélyekre figyelmeztetnek.

Főleg ami azokat illeti, akik nincsenek beoltva.

„Semmi esetre sem lenne helyes, ha mondjuk Angliából érkező turistákat fogadnánk vagy netán Indiából, mert az felgyorsítaná a harmadik hullámot” – mondja Peter Sabaka infektológus.

Martin Klus, Szlovákia külügyi államtitkára arra emlékeztet, hogy az utazási szemafor világos szabályokat ír elő a Szlovákiába érkező külföldiek számára is. A legkockázatosabb országokból érkező turistáknak kötelező 14 napos karanténba vonulniuk, függetlenül a teszt eredményétől.

„Ráadásul még az is megfontolás tárgyát képezi, hogy az ilyen országok esetében aktívabban végeznénk a minták szekvenálását, hogy teljesen tisztában legyünk azzal, milyen típusú koronavírust hoztak be az országba” – magyarázta Klus.

Az állam ezzel összefüggésben már jelezte, hogy megváltoztatja az idegenforgalom támogatását.

„A Slovakia Travel a nyári turisztikai szezon projektje esetében alapvetően

a hazai turizmusra

fog összpontosítani” – mondta Václav Mika, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a Slovakia Travel vezérigazgatója.

A kormány feltételezése szerint a megszorítás leginkább a határmenti turizmust érinti majd, mert az úgynevezett zöld besorolású, vagyis a viszonylag biztonságos országokból érkezőknek is kötelezően regisztrálniuk kell magukat az interneten.

„Vagyis csak úgy átugrani egy kávéra, mondjuk az osztrák határvidékről Pozsonyba nem lesz olyan egyszerű, mint a pandémia előtt volt” – magyarázta a külügyi államtitkár.

Ezzel szemben, ha a külföldi turisták a Tátra szépségeivel akarnak megismerkedni, a kötelező regisztráció nyilván nem tántorítja el őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×