eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden is büntetővámokkal fenyegeti az európai országokat

Európa óvatosan reagált az amerikai elnök digitális adó miatti védővám-fenyegetésére. A Fehér Ház kétmilliárd dollár értékben büntetné hat ország termékeit, amiért új digitális adót vetnének ki amerikai cégekre.

Donald Trump és protekcionizmusa már a múlt, de Joe Biden amerikai elnök kormányzata is masszív büntetővámokat helyezett kilátásba.

Az ok: több európai ország szeretné megadóztatni az eddig adóköltségeiket ügyesen „optimalizáló” amerikai technológiai óriáscégeket. Biden válaszként felvetette, hogy 25 százalékos büntetővámot vetne ki az

  • Ausztriában,
  • Olaszországban,
  • Nagy-Britanniában,
  • Spanyolországban és emellett
  • Törökországban és
  • Indiában

gyártott parfümre, videojátékokra és ékszerekre. Franciaország esetében már ki is vetették a büntetővámot, de egyelőre felfüggesztették annak behajtását.

A hétvégi G7-es pénzügyminiszeri csúcs előtt Washington így akar nyomást gyakorolni más országokra, hogy kössenek alkut a globális vállalati adójavaslatról.

A pénteki és szombati londoni találkozón derül ki, hogy a nagy ipari országok közös álláspontra tudnak-e jutni a vállalati adók ügyében. Ha igen, akkor a tárgyalások az ipari államokat tömörítő OECD keretein belül és az idei G20-as találkozókon folytatódnának.

Franciaország csütörtökön jelezte, hogy nem vonja vissza a digitális adót, amíg nem állapodnak meg és az Egyesült Államok nem vezeti be a multinacionális cégekre kivetett globális vállalati adót.

„A technológiai cégek jól jártak a pandémia-válság idején. Szeretnénk, ha extra bevételüket megosztanák ama államok között, ahol telephelyeik vannak és ahol működnek” – mondta egy francia illetékes.

Amerika közeli szövetségese, Nagy-Britannia is jelezte: nem hagy jóvá olyan nemzetközi adótervet, amely kizárja, hogy megadóztasson más országokban székelő technológiai cégeket.

Spanyolország együttműködőbb álláspontot hangoztatott – egy ottani pénzügyminisztériumi illetékes a Washingtonnal való közös platformot emlegette és nem a büntetővámokat – írta a Financial Times. „Az a tény, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette a vámokat, azt jelzi: hajlandó megállapodni a nemzetközi adóztatásról” – mondta.

London és Párizs viszont attól tart, hogy a Biden-kormányzat nem tud majd átvinni a Kongresszuson egy olyan megállapodást, amely más országokat feljogosít az amerikai technológiai óráscégek profitjának megadóztatására.

Most a felek számára az a dilemma, ki enged előbb. Egyes államok nem hajlandók visszavonni nemzeti adóikat, amíg fel nem áll az új nemzetközi rendszer.

Az új szisztéma szerint az államok jogot kapnának a multik adóztatására annak alapján, hogy hol történnek az eladásaik. Emellett világszerte bevezetnének egy minimum 15 százalékos vállalati adó – ez jelentős pénzekhez juttatná az amerikai költségvetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×