eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédet mond a parlament két háza előtt a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Mi lesz Ukrajnával és Alekszej Navalnijjal? Várakozások Vlagyimir Putyin országértékelője előtt

Az ukrán határfeszültség közepette vajon keményen odamond-e a Nyugatnak Vlagyimir Putyin? Az orosz elnök szerdán tartja évértékelő beszédét. Közben Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezér hívei tömegtüntetéssel akarják megzavarni az eseményt.

„A 68 éves és harmadik évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre jobban hisz saját különleges, történelmi szerepében. Az újjászületett orosz nemzet atyjának tartja magát, amely otthon és külföldön harcol a gyáva, képmutató és erkölcsileg rothadó Nyugattal szemben” – az értékelés nem az orosz állami tévé valamelyik megmondóemberétől, hanem a New York Timestól származik.

Másokkal együtt az amerikai lap is azt latolgatja, hogy mire lehet számítani az orosz elnöktől szokásos, monstre évértékelő beszédében.

Téma pedig, amiben a külvilág kíváncsi az álláspontjára, van elég:

  • lesz-e háború Ukrajnával? Volodimir Zelenszij ukrán elnök Putyin szerdai országértékelő beszéde előtt dobta be, hogy bárhol hajlandó találkozni vele a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában. Mit mond erre?
  • Hagyja-e meghalni a börtönben nemezisét, az éhségsztrájkoló Alekszej Navalnijt?
  • Van-e hozzáfűznivalója ahhoz, hogy a cseh hatóságok szerint a Szergej Szkripal kettős ügynököt vádak szerint megmérgező ügynökök követhettek el évekkel korábban halálos szabotázst cseh földön?

Utóbbi témában a brit Bellingcat oknyomozó csoport azt állítja, hogy hat további katonai ügynök vett részt és egy GU-tábornok koordinálta a lépéseket.

„Felsőbbrendűségi tudata és a hozzá társuló arrogancia a hatalom érzését adja neki, ami veszélyes... ilyenkor az ember azt hiszi, hogy történelmi küldetése van”

– magyarázta az amerikai lapnak Tatjana Sztanovaja, Oroszország-kutató, a Moszkvai Carnegie Center külsős munkatársa.

Van, aki szerint miatta élnek jobban, van aki többet akar

Az oroszok egy része egyetért: szemben az első demokratikusan választott elnök, Borisz Jelcin kaotikus éveivel, Putyin alatt megkapták a nyugdíjakat és a fizetéseket, visszaszorították az egyszerű embereket fenyegető bűnözőket, és elkezdték fejleszteni az országot.

Felnőtt azonban egy generáció, amely szerint ezt már nem elég:

ők Navalnij által megihletve le akarnak számolni az állami szintű korrupcióval, a jogsértésekkel, további jólétet akarnak, miközben nem izgatja őket a geopolitika.

Közben Putyin azzal van elfoglalva, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki Moszkvára, a NATO határozottabban támogatja Ukrajnát, és a Nyugat számára kiemelt téma lett a normálisabb időkben korábbi nézetei miatt valószínűleg óvatosabban kezelt ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij sorsa.

"A jó és a semlegesség végső összecsapása"

A fegyenctelepen éhségsztrájkba kezdett Navalnij hívei szerdára masszív tömegtüntetéseket szerveztek, hogy elnyomják Putyin üzeneteit – viszont a belügyminisztérium potenciális provokátoroknak és rendbontóknak állította be a tiltakozókat, és figyelmeztette őket: ne merjenek erőszakosan fellépni a rendőrökkel szemben.

A Navalnij-stáb „a jó és a semlegesség közötti végső összecsapásként” aposztrofálta a szerdai napot, amire egy sor városban a hatóságok már előre elkezdték őrizetbe venni a mozgalom koordinátorait és kordonokat állítottak fel az utcákon, hogy akadályozzák a gyülekezést.

Útlezárásokkal akarják távol tartani a tüntetőket

A moszkvai főügyészség szerint Navalnijék „külföldi megrendelésre, színes forradalmat készítenek elő” és ezért néhány, már „idegen ügynöknek” minősített civilszervezet betiltását követelte – az ügyben jövő héten indul per.

Sok városban a megerősített rendőri erők mellett megjelentek az ellentmondásosan megítélt Orosz Gárda nevű szervezet egyenruhás tagjai. Moszkvában az összes, a Kremlhez vezető nagyobb utat és teret lezárták – írta a Newsru.com oldal. Jekatyerinburgban közben törölték a rendőrök számára a szabadságolásokat, és hivatalosan a győzelem napi parádé előkészületei miatt tartják őket készültségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×