eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kercsi-szoros, 2017. október 11.A Krími híd (vagy Kercsi híd) projektjének információs központja által közreadott képen az épülő híd egyik íves főtartóját szállítják beépítésre a Fekete-tengert az Azovi-tengertől elválasztó Kercsi-szorosban, a vitatott hovatartozású Krím-félszigetnél 2017. október 10-én. A két, egyenként 227 méter hosszú ívelt főtartó 6000 tonna összsúlyú vasúti sínnel és mintegy 1000 tonna közúti aszfaltburkolattal terhelt felszerkezetet tart majd a vízfelszín felett 35 méterrel. A 19 kilométeres kombinált hídpálya a Krím-félszigetet köti majd össze a kontinentális Oroszországgal, a tervek szerint 2018 végétől. (MTI/EPA/Krími híd projektjének információs központja)
Nyitókép: A Krími híd (vagy Kercsi híd) projektjének információs központja által közreadott képen az épülő híd egyik íves főtartóját szállítják beépítésre a Fekete-tengert az Azovi-tengertől elválasztó Kercsi-szorosban, a vitatott hovatartozású Krím-félszigetnél 2017. október 10-én. A 19 kilométeres kombinált hídpálya a Krím-félszigetet köti majd össze a kontinentális Oroszországgal, a tervek szerint 2018 végétől. (MTI/EPA/Krími híd projektjének információs központja)

A britek hadihajókat küldenek a Fekete-tengerre, az amerikaiak visszatáncoltak

Májusban a Fekete-tengerre indulnak a brit Királyi Haditengerészet hadihajói annak nyomán, hogy Ukrajna és Oroszország között tovább nőtt a katonai összecsapás veszélye.

Nagy-Britannia hadihajókat küld a Fekete-tengerre, hogy más NATO-tagállamokkal együtt támogatásáról biztosítsa Ukrajnát. Korábban úgy volt, hogy az Egyesült Államok is két hajót küld, de Joe Biden elnök leállította a vezénylést, mert úgy gondolta, hogy ez mélyítené a feszültséget.

Ukrajna és nyugati támogatói szerint Oroszország háborúval fenyegeti Kijevet, mert a szokásosnál jóval nagyobb haderőt vont össze a határon. Sőt, Moszkvában elhangzott az is, hogy ha szükséges, megvédi Kelet-Ukrajnában élő állampolgárait – a két lázadó, úgynevezett népköztársaságban 2019 óta ugyanis több százezer ember kapott orosz útlevelet.

A britek egy légvédelmi rakétákkal felszerelt rombolót és egy tengeralattjárók ellen bevethető fregattot indítanak útnak – írta magas rangú haditengerészeti forrásokra hivatkozva a Times című lap. A források szerint a két hajó a Királyi Haditengerészet földközi-tengeri repülőgép-hordozó flottillájáról leválva halad át a Boszporuszon a Fekete-tengerre.

A források szerint a királyi légierő F-35B lopakodó harci gépei és Merlin tengeralattjáró-elhárító helikopterei is készenlétben állnak majd a Földközi-tengeren, hogy védelmet nyújtsanak a brit hajóknak, ha orosz hadihajók, tengeralattjárók vagy harci gépek fenyegetnék őket. Bármely esetleges incidens abból fakadhat majd, hogy a felek hogyan értelmezik a Fekete-tenger nemzetközi vizeit szemben az orosz parti vizekkel. Például mivel a Nyugat nem ismeri el a Krím elcsatolását, a félsziget körüli vizeket nem tartja orosz felségvizeknek.

A Times megírta azt is, hogy

a britek nem tudnak nagyobb repülőgép-hordozó hajókat küldeni, mivel nemzetközi szerződés tiltja ezek belépését a Fekete-tengerre.

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a haditengerészeti vezénylés annak ellenére folytatódik, hogy az Egyesült Államok végül még sem küld hajókat a válságövezetbe.

Ukrajna körül azóta fokozódik a feszültség, hogy az utóbbi hetekben többször megsértették a kelet-ukrajnai demarkációs vonalon a tűzszünetet. Több ukrán kormánykatona is meghalt, miközben a nyugati média jobbára hallgatott arról az orosz médiában hallható hírről, hogy a lázadó terület elleni ukrán dróntámadásban meghalt egy ötéves kisfiú. Kijev szerint a hír orosz propaganda-húzás – bár a Sun című brit bulvárlap képeket közölt a temetéséről.

A térségben azóta fokozódik a feszültség, hogy Moszkva a múlt hónap végén haditechnikát és katonákat kezdett felvonultatni a határon. Ukrajna is erősítéseket küldött a keleti országrészbe és hadgyakorlatot tartott az elcsatolt Krím közelében, miközben az légierő és a haditengerészet is gyakorlatozott a félszigetnél . Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – aki kremlinológusok szerint Putyin elnök potenciális utódja – azt mondta, hogy a hadgyakorlat „válasz a NATO fenyegetésére”.

A britek közben már „lehallgató” radargépeket vezényeltek az ukrán légtérbe

az orosz katonai kommunikáció megfigyelésére. Négy brit Typhoon harci gépet pedig Romániába telepítenek, hogy részt vegyen a Fekete-tenger feletti NATO-járőrözésben. Emellett nyáron többszáz brit katona gyakorlatozik majd Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×