eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Ukrajna bizottság ülése után Kijevben 2019. október 31-én.
Nyitókép: Sztepan Franko

Washington továbbpasszolta az ukrán labdát a NATO-nak

A kelet-ukrajnai háborút a NATO állíthatja le – adta értésre Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a szövetség főtitkárával folytatott beszélgetésben felvetette, hogy az országa felvétele irányába tett lépések állíthatják le „az orosz agressziót”.

Egyre súlyosabb a helyzet Kelet-Ukrajnában: az utóbbi napokban hat ukrán katona halt meg az oroszajkú lázadók uralta Donbassz régió határán. Az orosz médiában pedig az a téma, hogy egy ötéves kisgyerek életét vesztette az ukrán kormányerők egyik támadásában.

Kijev és a Nyugat az ukrán határ mentén végzett csapatösszevonásokkal vádolja Moszkvát, míg a Kreml azt mondja, a NATO lépéseire válaszol, és a saját területén azt csinál, amit akar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most emelte a tétet azzal, hogy felszólította a NATO-t: támogassa a MAP rövidítéssel jelölt „tagsági akciótervet” – ez lenne az első formális lépés Kijev felvétele felé. Zelenszkij szerint a MAP egy olyan jelzés lenne, ami elrettentené a további „orosz agressziót”.

Az ukrán elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott beszélgetésében kijelentette: „a NATO az egyetlen út a háború befejezésére a Donbasszban”.

Hétfőn két további ukrán katona halt meg a lázadókkal folytatott harcban, ezt megelőzően pedig egy nap alatt négy ukrán katona vesztette életét.

Stoltenberg a Twitterre posztolt megjegyzésében támogatta Ukrajna területi egységét, de addig már nem ment el, hogy válaszoljon a kérdésre: hajlandó-e az Észak-Atlanti Szövetség felajánlani Kijevnek a tagsági akcióprogramot.

„Felhívtam Zelenszkij elnököt és komoly aggodalmamat fejeztem ki Oroszország Ukrajna körüli katonai aktivitása és a tűzszünet-sértések miatt. Továbbra is elkötelezettek vagyunk közeli partnerségünk mellett” – fogalmazott.

Washingtonban közben úgy tűnik, szintén passzolták a labdát, annak ellenére, hogy

Biden elnök pénteken „megingathatatlan támogatásáról” biztosította Kijevet.

Jen Psaki elnöki szóvivő úgy fogalmazott: Ukrajna felvételéről nem az Egyesült Államok, hanem a NATO dönt.

Az újságírók azt firtatták, hogy Zelenszkij elnök a Bidennel folytatott első telefonbeszélgetése során említette-e a NATO-tagság kérdését. Zelenszkij Boris Johnson brit miniszterelnökkel is beszélt, és azt mondta: „az orosz lépések komoly kihívást jelentenek Ukrajna biztonságának”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reakciója minderre az volt, hogy

Ukrajna NATO-tagsága „még inkább elmérgesítené a helyzetet”.

Ami a két szomszédos – és temérdek rokoni és kulturális szállal kötődő – ország között már olyan szintre süllyedt, hogy Ukrajnában törvény tiltja a Szputnyik V covid-vakcina engedélyezését, mivel azt egy „agresszor államban” fejlesztették ki.

A NATO 2008-ban nyitotta ki a kaput a majdani ukrán tagság előtt és Kijev az elmúlt években közeledett is a szövetséghez: katonákat küldött például Afganisztánba és Koszovóba. A felvételt viszont fékezi, hogy a NATO először az ukrán biztonsági és katonai ágazat reformját akarja látni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×