eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Kínos problémát okoz a briteknek a karantén

Kellemetlen probléma ütötte fel a fejét briteknél a pandémia közepette: a nyilvános WC-k hiánya. A karanténok idején is lehet a szabadban sétálni, edzeni. Sokan lazán értelmezik a szabályt és kirándulni mennek. Csakhogy távol az otthontól egy idő után jön a kényelmetlenség.

A pandémia egymást követő karanténjai és lazításai közepette új probléma ütötte fel a fejét a szigetországban, amit nehéz finoman leírni: ez a szabadtéri könnyítés gondja.

A britek eddig sem voltak híresek arról, hogy megfelelő számú nyilvános illemhelyet biztosítottak volna a városaikban járkáló turistáknak vagy az ügyeiket intéző polgároknak.

A 2020 előtti, „normális” időkben az emberek így pubokba, gyorséttermekbe surrantak be, és némelyek bűntudatból vettek egy-egy italt vagy valami ételt.

Az első karantén utáni könnyítések során új probléma ütötte fel a fejét. Lehetett ugyan kirándulni, de

a fizikai „könnyítés” már egyre komplikáltabb lett.

A festői szépségű dorseti tengerparti hely, a lyukas sziklájáról ismert Durdle Door környékén például

tömegessé vált az „al fresco” vécézés.

Mint a kínos helyzetről a napokban tudósító Guardian című lap megjegyzi: az angliai önkormányzatoknak nem kötelező biztosítani nyilvános illemhelyeket. És mivel egyre kevesebb pénzből gazdálkodtak az elmúlt években, már a pandémia előtt elkezdték sorban bezárni azokat. Simon Clarke, a brit kormány önkormányzatokért felelős államtitkára tavaly június végén levelet is írt nekik és azt kérte: tartsák nyitva a mosdókat.

Költői kérdés, hogy mi történik majd, amikor a brit kormány a karantén fokozatos feloldása közben tavasszal lehetővé teszi a különböző háztartásban élő emberek számára a szabadtéri találkozást.

A Guardian hozzáteszi, a brit vadkempingezők évek óta követnek egy úgynevezett „toalett etikettet”, de nem lehet arra számítani, hogy a városokból vidékre özönlők is felvennék a szokásokat.

Van, aki számára illetlennek tűnhet az illemhelytéma, de ha figyelembe vesszük, hogy sok ember számára a szabadtéri séta vagy edzés ama kevés dolgok egyike, amelyek elviselhetővé teszik a lezárást, akkor

a nyilvános vécék ügyét nehéz elbagatellizálni.

A BBC nemrég cikket közölt olyan emberekről is, akik szintén élnek a séta lehetőségével, de egészségi állapotuk miatt gyakrabban kell betérniük a mosdóba. „Egyszerűen bénító” – mondta egyikük. A hajléktalanoknak pedig egyszerűen nincs is hova menniük.

Egy skót kutató közben összeállította az országrész úgynevezett „nyilvánostoalett-sűrűségi térképét”. Mike Spencer emlékeztetett: az ENSZ szerint a higiénés körülményekhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×