INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

állampolgársági törvény

szlovákia

kisebbségek

mkp

Csupán sebtapasz a szlovákiai magyarok számára az állampolgársági törvény módosítása

Csupán sebtapasz a szlovákiai magyarok számára az állampolgársági törvény módosítása

A szlovák kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, mely szerint a jövőben már nem veszítik el a szlovák állampolgárságukat azok, akik felvennék más ország állampolgárságát. A szlovákiai magyarokat érintő eddigi korlátozás viszont nem változna. A szlovákiai magyar pártok szerint a javasolt módosítás csak tapasz azokra a sebekre, amelyeket 2010 óta ez a törvény okozott, az alap problémát azonban nem kezeli.

A törvényjavaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

A jelenleg hatályos törvény megfosztja szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. 2010 óta több mint 3500 ilyen eset volt. Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve, ha kiskorúként kapja. Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A szlovák állampolgárságért folyamodó cseh állampolgároknak – vagy volt cseh állampolgároknak – már nem kellene igazolniuk szlovák nyelvtudásukat. Az államnyelv elsajátítása alóli felmentés vonatkozna a 65 év feletti kérelmezőkre, és azokra is, akik szlovák nyelvvizsgát tettek. Ez vonatkozik azokra is, akik igazolni tudják külföldi szlovák státuszukat.

Az állampolgársági törvény szigorítására az első Fico-kormány idején került sor.

Az akkori kabinet 2010-ben ezzel a jogi normával reagált arra a magyar törvényre, amely 2011 óta egyszerűsíti a kettős állampolgárság felvételét a határon túli magyarok számára. A törvény alapján azok, akik egy másik ország állampolgárságát felvették, elveszítették szlovák útlevelüket. A törvény elfogadása óta többször is megpróbálták enyhíteni ezt a jogszabályt, de mostanáig egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az alkotmánybíróság is vizsgálta a törvényt, de nem tudta eldönteni, alkotmánysértő-e vagy sem.

A szlovákiai magyarság számára a mostani javaslat sem megoldás

– ezt az MKP és a Híd is így véli. Az MKP szerint továbbra is napirenden fogják tartani a témát, s ragaszkodnak azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői Ondrej Dostál képviselővel közösen fogalmaztak meg, s a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként juttattak el az illetékesekhez.

A Híd is azt kifogásolja, hogy a módosító javaslataikat nem vették figyelembe, s az egyetlen kielégítő megoldást a 2010 előtti állapot visszaállításában látják, mert a mostanit csak a 2010-es törvény által ejtett sebekre alkalmazott sebtapasznak tekintik.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Csupán sebtapasz a szlovákiai magyarok számára az állampolgársági törvény módosítása
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018