eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Csupán sebtapasz a szlovákiai magyarok számára az állampolgársági törvény módosítása

A szlovák kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, mely szerint a jövőben már nem veszítik el a szlovák állampolgárságukat azok, akik felvennék más ország állampolgárságát. A szlovákiai magyarokat érintő eddigi korlátozás viszont nem változna. A szlovákiai magyar pártok szerint a javasolt módosítás csak tapasz azokra a sebekre, amelyeket 2010 óta ez a törvény okozott, az alap problémát azonban nem kezeli.

A törvényjavaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

A jelenleg hatályos törvény megfosztja szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. 2010 óta több mint 3500 ilyen eset volt. Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve, ha kiskorúként kapja. Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A szlovák állampolgárságért folyamodó cseh állampolgároknak – vagy volt cseh állampolgároknak – már nem kellene igazolniuk szlovák nyelvtudásukat. Az államnyelv elsajátítása alóli felmentés vonatkozna a 65 év feletti kérelmezőkre, és azokra is, akik szlovák nyelvvizsgát tettek. Ez vonatkozik azokra is, akik igazolni tudják külföldi szlovák státuszukat.

Az állampolgársági törvény szigorítására az első Fico-kormány idején került sor.

Az akkori kabinet 2010-ben ezzel a jogi normával reagált arra a magyar törvényre, amely 2011 óta egyszerűsíti a kettős állampolgárság felvételét a határon túli magyarok számára. A törvény alapján azok, akik egy másik ország állampolgárságát felvették, elveszítették szlovák útlevelüket. A törvény elfogadása óta többször is megpróbálták enyhíteni ezt a jogszabályt, de mostanáig egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az alkotmánybíróság is vizsgálta a törvényt, de nem tudta eldönteni, alkotmánysértő-e vagy sem.

A szlovákiai magyarság számára a mostani javaslat sem megoldás

– ezt az MKP és a Híd is így véli. Az MKP szerint továbbra is napirenden fogják tartani a témát, s ragaszkodnak azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői Ondrej Dostál képviselővel közösen fogalmaztak meg, s a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként juttattak el az illetékesekhez.

A Híd is azt kifogásolja, hogy a módosító javaslataikat nem vették figyelembe, s az egyetlen kielégítő megoldást a 2010 előtti állapot visszaállításában látják, mert a mostanit csak a 2010-es törvény által ejtett sebekre alkalmazott sebtapasznak tekintik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×