eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó hűtőtáskákat pakol egy autó csomagtartójába egy férfi a fővárosi kormányhivatal parkolójában a XIII. kerületi Teve utcában 2021. február 9-én. Elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagok kiszállítása a fővárosi háziorvosokhoz. Budapesten a fővárosnak szánt 720 AstraZeneca-ampullából egyet-egyet kapnak a háziorvosok, így mintegy 7200 embert tudnak majd beoltani.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egyre több egészségügyis fordul az AstraZeneca oltása ellen Nyugat-Európában

Nő az ellenállás Európában a brit-svéd AstraZeneca covid-védőoltással szemben azután, hogy több egészségügyi dolgozó is kellemetlen mellékhatásokat szenvedett el.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti szérumszállítási vita, majd a dél-afrikai vírusvariánssal szembeni gyenge teljesítmény után több európai országban panaszkodik az egészségügyi személyzet: az AstraZeneca oltás kellemetlen mellékhatásokkal jár. Beoltott kórházi és frontvonalbeli dolgozók jelentettek beteget, ami további terhet ró az egészségügyi szolgálatokra.

A klinikai kísérletek során is feljegyzett mellékhatások között van a hőemelkedés és láz, valamint a fejfájás. A szakemberek azt mondják, ez normális jele annak, hogy beindult az immunreakció.

Mint a Reuters megjegyzi, az Európában jóváhagyott Pfizer és Moderna vakcinák esetében is említenek hasonló, ideiglenes tüneteket, köztük a lázat és fáradékonyságot.

Franciaországi jelentések szerint ugyanakkor egy normandiai kórház személyzeténél február 6-án beadott AstraZeneca oltás után erősebbek voltak a mellékhatások, mint az Pfizer-szérum esetében. Ezt Melanie Cotigny, a Saint-Lo városban található kórház kommunikációs menedzsere mondta és hozzátette: a beoltottak 10-15 százalékánál volt mellékhatás. „Ez csak lázas állapot, hányinger, ami 12 órán belül elmúlik.”

Más kórházakból érkező hasonló jelentések után a francia gyógyszerbiztonsági hatóság közölte, hogy „ismert mellékhatásokról” van szó, de figyelemmel kell kísérni, azok mennyire intenzíven jelentkeznek. Elrendelte továbbá, hogy az egészségügyben ne egyszerre adják be a különböző csapatoknak a szérumot, hogy ne legyenek fennakadások a munkában.

Svédországban közben két 21 egészségügyi körzet közül Sormland és Gavleborg régiókból azt jelentették, hogy

az AstraZeneca-szérummal beoltott 400 egészségügyi dolgozó közül 100-nak ment fel a láza.

A legtöbb eset enyhe volt és bár egy időre leállították az oltásokat, közölték, hogy újrakezdik vele az ellátást.

Az AstraZeneca a nyilvánosság elé állította szóvivőjét, aki azt mondta: „jelenleg olyan reakciókról tudunk, amelyekre a klinikai vizsgálatok során szerzett bizonyítékok alapján számítottunk. Nem volt bizonyított, súlyos mellékhatással járó eset”.

Németországban is téma volt a brit-svéd szérum a héten: jelentések szerint

a frontvonalban dolgozók egy része megtagadta az AstraZeneca-oltás felvételét, mert egyesek azt mondták, hogy erős mellékhatásokat éltek át.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter erre azt mondta, hogy a szer biztonságos és hatékony és ő maga „azonnal beoltatná magát vele”.

Németországban az egyes szövetségi államokban nem lehet válogatni a vakcinák között, így előfordul, hogy emberek nem jelennek meg az oltás időpontjában. A németeknél korábban kétségek merültek fel, hogy a brit fejlesztésű szérum hatékony-e az idősebbek esetében. Most viszont több politikus és egészségügyi szakember is sietett azt mondani, hogy nagyon sikeresen tudja megakadályozni a súlyos Covid-19 kialakulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×