eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: AstraZeneca PLC

A tanároknál tart a szlovákiai oltási terv

Az egészségügyben dolgozókon és a 75 év felettieken kívül már a tanárok is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást Szlovákiában.

„Az előttünk álló hétvégén megkezdődik a pedagógusok beoltása” – tájékoztatott Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter. E hétvégén a megyeszékhelyeken kezdődik, a további hétvégéken pedig a járási székhelyeken folytatódik a pedagógusok beoltása. Az előtte kitöltendő formanyomtatványban a pedagógusoknak meg kell jelölniük a foglalkozásukat. Ezt követően az oktatási minisztérium ellenőrzi, hogy a feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak, és a regisztrált tanítónak, illetve tanárnak felajánlják a munkahelyéhez legközelebb eső oltópontot, valamint közlik az oltás időpontját.

Branislav Gröhling közölte, az első fázisban 40 ezer adag oltóanyag áll rendelkezésre, nem tudnak mindenkit egyszerre beoltani, erre fokozatosan kerül sor. Most csak az

55 év alatti pedagógusokat oltják be az AstraZeneca vakcinájával. Az 55 év felettiek majd a Pfizer és a Moderna vakcináját kapják.

A miniszter hozzátette, fel kell mérniük, milyen az érdeklődés a pedagógusok körében, mivel nem mindenki akarja beoltani magát. Egyelőre azt sem tudta megmondani, meddig fog elhúzódni az oltás. Az egyeztetések szerint a 2020-2021-es tanév végéig beolthatnak minden érdeklődő pedagógust.

Viktor Križo, a Szlovák Pedagóguskamara munkatársa elengedhetetlennek tartja, hogy a pedagógusok mellett más iskolai alkalmazottak is megkapják a védőoltást. „Az iskolapszichológus, az iskolai speciális pedagógus, a tanácsadást végző dolgozó mind olyan kulcsszereplő, aki a különös képzést igénylő gyerekekkel foglalkozik” – állítja Križo.

Szlovákiában jelenleg 1975 iskola üzemel, az ország összes iskolájának 28 százaléka. Február 8-án kinyithattak az óvodák, az általános iskolák alsó tagozata és a középiskolák végzős évfolyamai, csak a fekete színnel jelölt járásokban nem indulhatott újra a tantermi oktatás.

Több helyről is jelentették, hogy, bár az adatok alapján erre lehetőség lenne, nem fognak kinyitni az iskolák, mert attól tartanak, hogy az iskolások körében terjedni kezd a járvány.

Zuzana Čaputová államfő közben telefonon beszélt Thierry Breton belső piacért felelős európai biztossal a vakcinagyártásról. A köztársasági elnök tájékoztatta Bretont, hogy Szlovákia a vakcina-önellátást tűzte ki célul. Zuzana Čaputová közölte, az uniós biztos üdvözölte, hogy

Szlovákiában vannak hozzáférhető gyártókapacitások, az Európai Bizottság pedig segíthet ezek kihasználásában.

Az államfő ezért felkérte az egészségügyi minisztert, hogy a tárcája nyújtson további felvilágosítást az európai biztosnak. Čaputová érdeklődött afelől is, hogy az Európai Bizottságtól igényelhető-e anyagi támogatás a laboratóriumok korszerűsítésére. Thierry Breton megerősítette, hogy vannak elérhető források, amelyekre pályázhat az ország.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×