eur:
395.9
usd:
364.98
bux:
65547.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségű gyógyszeripari vállalat logója a telephelyén, a belgiumi Dilbeekben 2020. január 28-án. A belga szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatóság ezen a napon vizsgálatot tart az AstraZeneca vakcináját gyártó belga cégnél, hogy ellenőrizze a vakcinaellátmányok késedelmes kiszállításának okát az uniós tagországokba. A hatóságot Franck Vanderbroucke belga egészségügyi miniszter bízta meg a feladattal az Európai Bizottság felkérésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

AstraZeneca-vakcina: egy jó hír, egy rossz

Egy új tanulmány szerint csak 10 százalékos hatékonyságú a cég Covid-vakcinája az új, dél-afrikai vírusvariánssal szemben. Viszont előnyös, ha a második adagot minél később adják be.

Az év eleje óta sokat emlegetett dél-afrikai koronavírus-variáns komoly fejfájást okoz a politikai vezetőknek – az AstraZeneca gyógyszergyár Covid-vakcinájának dél-afrikai klinikai kísérleti eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a szérum csak minimális védelmet ad ellene. Az adatok egyelőre előzetesek, mert még nem erősítették meg azokat a tudományos világban bevett ellenőrzés – a szerzőktől különböző tudósok vizsgálata, a peer review – utján.

Shabir Mahdi, a dél-afrikai kutatást vezető professzor azt mondta a BBC rádiónak, hogy 10 százalékosra becsülik vakcina hatékonyságát az új, gyorsan terjedő vírusmutációval szemben.

A B.1.351 néven emlegetett vírusvariánst a britek már közel 150 embernél fedezték fel, és az AstraZenecával együttműködő Oxfordi Egyetem rohamléptekkel nekilátott egy második generációs vakcina létrehozásának. Erről a jelenlegi védőoltást kifejlesztő csapat vezetője, Sarah Gilbert számolt be. Az új változat az őszre készülhet el, és az ez által létrehozott antitestek már fel fogják ismerni a dél-afrikai vírusmutációt – mondta.

A jelenlegi oxfordi vakcina alacsony hatékonysági fokát sugalló tanulmány viszonylag kis körben – 2000 önkéntes vizsgálatával – készült, és a résztvevők átlagéletkora 31 év volt. Emiatt főként csak arra tud választ adni: mennyiben véd a brit vakcina a dél-afrikai változat által kiváltott, enyhe lefolyású esetekkel szemben. Arra, hogy mi történik a már súlyosabb, életveszélyes esetekben, nem tudott válaszolni.

Dél-Afrika a hír nyomán már le is állította az AstraZeneca-oltásokat. Mahdi professzor arra utalt, hogy az előzetes adatok azt sugallják: meg kell változtatni a pandémiához való hozzáállást. A továbbfertőzést akadályozó nyájimmunitás helyett a súlyos betegség által veszélyeztetett emberek védelmére kell összpontosítani.

Mindez azt sugallja, hogy a Covid-19 velünk marad, és fel kell készülni az évente vagy akár gyakrabban beadandó védőoltásokra – jegyezték meg brit politikusok. Edward Argar brit egészségügyi államtitkár azt mondta, „a vírus megpróbál majd mindig túljárni az eszünkön”, és ezért évente olyan „booster” vagy emlékeztető oltásra lehet szükség, mint amit már az influenza esetében alkalmaznak.

Argar hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában nem a dél-afrikai vírusváltozat a domináns. Kutatók ugyanakkor emlékeztettek: a hétfőig felfedezett 147 esetet a pozitív vírustesztek 5-10 százalékának véletlenszerű ellenőrzése során találták meg, tehát több ilyen mutáció is jelen lehet a közösségben.

Az ilyen-olyan okokból a hírekben szinte folyamatosan szereplő AstraZeneca számára jó hír volt egy másik tanulmány, amely szerint a második vakcinadózis késleltetésével jelentősen erősödik a vírussal szembeni védelem.

Közben a más védelmi technológiát alkalmazó amerikai Moderna cég közölte, hogy az ő szerük az új vírusvariánsok ellen is véd, ha kétszer 100 mikrogrammos adagban adják be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×