INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

daily telegraph

vélemény

koronavírus

katasztrófa

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek.

Az elkényelmesedett Nyugat nem készült fel a sokkokra

„A koronavírus ismét leleplezi szeretett, dekadens Nyugatunk gyengeségét" címmel közli a Daily Telegraph csütörtöki száma szerkesztője, Allister Heath publicisztikáját, amely arra figyelmeztet, hogy jóllehet, az elmúlt húsz esztendő során harmadszor éri megrázkódtatás a Nyugatot, az ellenszérum gyors előállításáig szinte megállíthatatlannak tűnő, ezrek halálát okozó koronavírus-járvány képében, nem vonjuk le a tanulságokat, elkényelmesedtünk, nem készülünk fel kellően a sokkokra.

2001-ben a radikális iszlám terrorja ért el bennünket – írja Allister Heath. Az al-Kaida szervezet négy, összehangolt támadást hajtott végre, az egyik akció során utasaikkal együtt eltérített repülőgépek csapódtak be a New York-i hatalmas Világkereskedelmi Központ tornyaiba, sok ezren haltak meg. Azután világgazdasági válság ütött be, de arra se voltunk felkészülve.

A tárcaíró ezután komor hangot üt meg: mi lenne, ha a koronavírus elhárítása után újabb, másféle tömegjárvány törne ránk, olyan, ami nem csak öregeket dönt sírba, hanem fiatalokat is, és hogyan védenénk ki egy olyan őrült terrorakciót, ami – mondjuk – megbénítja városok elektromos- és ivóvízellátását?

Válasza a kérdésre afféle figyelmeztetés. Megállapítja, hogy társadalmunk nem elég robusztus, ha bizalommal akarunk a jövőbe nézni, akkor azzá kell tenni.

Egy következő nagyobb katasztrófa elsöpörheti a liberalizmust, a konzervativizmust és a kapitalizmust egyaránt.

Mint Allister Heath rámutat: Marx szerint a vallás volt a nép mákonya, ám ma nem ez az áfium, hanem az a hit, amibe ringatjuk magunkat, miszerint a jövő automatikusan csak jobb lehet. Ennyire bízunk a kapitalizmus és a technológia csodáiban. Ám jobb ha tudomásul vesszük – írja Heath –, hogy elképzelésünk könnyen meghiúsulhat, tehát a Nyugatnak, mint a filozófus-statisztikus Nasszim Taleb mondja, sokkal „törésbiztosabbnak” kell lennie. Új, erre koncentráló világszervezeteket kell felállítani, sokkalta erőteljesebben kell közösen fellépni a jogsértő nemzetek ellen, és többet kell költeni pandémia-elhárításra éppúgy, mint katonai biztonságra.

E derűlátónak nem mondható kép felvázolása végén kíván Allister Heath mindannyiunknak boldog új évet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hang

Az elkényelmesedett Nyugat nem készült fel a sokkokra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018