eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György
Milan Lučanský
Nyitókép: forrás: hirek.sk

Kritikus állapotban van, agykárosodást szenvedett a magát felakasztó volt szlovák rendőrfőkapitány

Öngyilkossági kísérletet követett el az eperjesi börtönben a volt szlovák országos rendőrfőkapitány. Milan Lučanský melegítőfelsőjére akasztotta fel magát a cellájában. Az egykori főrendőrt kritikus állapotban szállították kórházba. A volt rendőrfőnök halálát egyelőre nem erősítették meg, sajtóértesülések szerint az agyhalál állt be nála, és már csak a keringése működik.

Az eset kedden este történt a kora esti órákban. A Denník N napilap információi szerint Milan Lučanský a melegítőfelsőjével akasztotta fel magát. Az igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette a történteket.

„Annak ellenére sikerült neki az öngyilkossági kísérlet, hogy félóránként ellenőrizték a celláját, és nem sokkal az incidens előtt beszélt egy pszichológussal, aki kizárta, hogy Lučanskýnak öngyilkos hajlamai lennének” – közölte Peter Bubla.

A volt rendőrfőnöknek sajtóhírek szerint

leállt a szíve, és súlyos agykárosodással szállították kórházba.

Állapota kritikus. Az öngyilkossági kísérlet tényéről Milan Lučanský ügyvédje is csak a sajtóból értesült. „Csak annyit tudok közölni önökkel, hogy engem senki sem tájékoztatott hivatalosan a történtekről, melyekről kérdeznek” – mondta Matúš Beresecký.

A volt rendőrfőkapitány egyike azoknak, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vett őrizetbe a novemberben és decemberben végrehajtott rajtaütései során. A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Az érintettekkel szemben többnyire

korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat.

Az öngyilkosság hírére azonnal reagáltak a politikai pártok is. Az ellenzéki Smer pártközleménye már tényként kezelte a volt országos rendőrfőkapitány halálát.

„Milan Lučanský tábornok halála a kicsúcsosodása a szlovák történelem azon tragikus szakaszának, ahol az ártatlanság vélelmét csökevénynek tartották, és a vizsgálati fogságot a kormány által legitimizált kínzóeszközként használták” – áll Robert Fico exkormányfő pártjának közleményében, amely röviddel a tragikus hírt követően jelent meg a Facebookon.

„Ha valaki hibát követett el Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány öngyilkossági kísérletével összefüggésben, nem fog védelmet élvezni, az illetőt fel kell függeszteni – ezt már Igor Matovič kormányfő írta a közösségi hálón közzétett keddi bejegyzésében. – Az ellenzéki politikusok átlépve a politikai kommunikáció minden határát –politikai témát igyekeznek kreálni ebből a személyes tragédiából, ami az abszolút érzéketlenség megnyilvánulása a hozzátartozókkal szemben.” A miniszterelnök szerint a volt rendőrfőnök öngyilkossági kísérlete emberi tragédia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×