eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vendégek egy étterem teraszán a brit főváros Soho negyedében 2020. december 15-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy december 16-tól a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe Londonban és térségében az új fertőződések számának növekedése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA

A britek Gandalfnak is beadták a vakcinát, de sok a szkeptikus

Nagy-Britanniában a gazdasági motornak számító dél-kelet angliai régió nagy részét is a legszigorúbb koronavírus-korlátozásokkal sújtják szombattól. Ez azért történik, mert 46 százalékkal megugrott a fertőzések száma. Közben már a Gyűrűk ura is érintett az oltási programban.

Gandalfnak is beadták a vakcinát – hiába játszik hatalmas varázslót a Gyűrűk urában, a 81 éves Sir Ian McKellen úgy gondolta, jobb ha biztosra megy.

A színész az egyik állami kórházban kapta meg az oltást és szinte azonnal üzent a szkeptikusoknak:

“Ez egy különleges nap, eufóriát érzek. Nem habozom azt javasolni, hogy más is tegyen így. Nagyon szerencsés vagyok”

– tette hozzá.

Nagy-Britanniában az váltaná ki a legnagyobb visszhangot,

ha a most 94 éves II. Erzsébet királynő és férje, a 99 éves Fülöp herceg is beadatná magának a vakcinát.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy erre mikor kerül sor.

A fejlett világban sok a szkeptikus

Miközben a britek elsőként hagyták jóvá a Pfizer vakcinát és kezdték meg a tömeges oltóprogramot, a szigetországban és máshol is sok a vakcinaszkeptikus.

Egy korábbi felmérés szerint a britek 67 százaléka mondta „valószínűnek”, hogy beadatná magának a nem kötelező védőoltást, míg 21 százalék azt, hogy „valószínűleg” vagy „nagyon valószínűen” nem. Egy októberben kiadott kanadai tanulmány szerint pedig az amerikaiak 25, a kanadaiak 20 százaléka nem oltatná be magát.

„Sokkolnak a számok – mondta Daniel Freeman, az Oxfordi Egyetem klinikai pszichológia professzora. – Sokat kutattam a témát.

A pandémia után azt látjuk, hogy az összeesküvés elméletek átmentek a fősodorba.

A lakosság negyede eljátszik az ilyen gondolatokkal, a fennmaradó negyed pedig folyamatosan így is gondolkodik.”

A brit média novemberi tudósításai szerint a nyugati világban a nyárhoz képest még nőtt is a bizalmatlanok tábora.

Hiába akasztotta meg az emberiség életét a koronavírus, az Egészségügyi Világszervezet szerint a vakcinával szembeni ellenállás immár “vezető globális fenyegetés”, pedig a WHO szerint oltóprogramok nyithatják meg az utat a gazdasági talpra állás előtt.

Boris Johnson boldog „kis karácsonyt” kívánt, miközben a délkeletre lesújt a szigor

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a parlamentben közölte, hogy a délkelet-angliai régióban 46 százalékkal megugrott fertőzések miatt a gazdaság egyik motorjának számító térséget a legszigorúbb, hármas sávba sorolta a kormány.

Az intézkedésekkel immár az angliai lakosság 68 százaléka él majd fokozottabb korlátozások között és csak 2 százalék a legenyhébb szabályozás alatt.

Aminek egy kicsit örülhetnek a britek: Boris Johnson kormányfő nem törli el a karácsonyt.

„Legyen egy jó kis karácsonyotok! – idézte a dalt, de hozzátette: – A hangsúly a kicsin van.”

Azaz, Johnson és kormánya meghagyja az ötnapos karácsonyi szabadságot, de azt kéri a lakosoktól, hogy ne éljenek vissza vele.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×