eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Fegyveres rendőrök a londoni London Bridge környékén 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon, a közeli Borough piacnál pedig késelés történt.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

A bécsi és nizzai vérengzés után léptek a „tökéletes viharra” készülő britek

„Súlyos” fokozatúra emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültséget. Biztonsági szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a hatóságok szerint nagy a valószínűsége egy esetleges támadásnak – bár az Angliában csütörtöktől tartó karantén miatt jóval kevesebb ember lesz az utcákon. (Képünk illusztráció.)

A dzsihadista ihletésű franciaországi és bécsi terrortámadások után a brit hatóságok is attól tartanak, hogy szélsőségesek – nagy valószínűséggel – merényletre készülnek a szigetországban. Ezt jelzi, hogy a terrorfenyegetettség, illetve terrorkészültség szintjét „súlyosra” emelték, ami csak eggyel marad el a legmagasabb figyelemeztetési és készültségi fokozattól. A készültségi szintről szóló döntést a kormánytól független, úgynevezett Egyesített Terrorizmuselemző Központ, a JTAC hozta meg.

Viszont úgy tűnik, nem arról van szó, hogy valamilyen konkrét szervezkedés és tervezett akció nyomaira bukkantak volna a hatóságok, legalábbis erre utaltak Priti Patel brit belügyminiszter szavai: „A brit népnek ébernek kell lennie, de nem kell aggódnia. Ez egy megelőző lépés a múlt heti borzalmas franciaországi és ausztriai eseményekre válaszul, és nem kapcsolódik konkrét fenyegetéshez” – mondta.

Szakértők szerint azonban

a párizsi, nizzai és bécsi támadások máshol is megihlethetnek dzsihadistákat, ezért a készültségi szint hónapokig nem fog változni.

A JTAC tavaly novemberben meglepetésre a korábbinál enyhébb, „jelentősre” szintre tolta le a készültségi szintet. Ez Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezérének halála után történt – emlékeztetett a Guardian című lap.

Most azonban ismét megemlték a szintet, és a brit biztonsági szervek különösen éberek, mert a bécsi támadás az ottani Covid-helyzet miatti korlátozások előestéjén történt. Angliában a szerdai az utolsó, viszonylag szabad nap az egy hónapos és az egész országrészre kiterjedő karantén előtt. Hírszerző ügynökségek szerint azonban egyelőre nem világos, hogy a bécsi támadást az ottani karantén kezdetéhez időzítették volna.

Ken McCallum, a brit belső elhárítás, az MI5 új vezetője szeptemberben arról beszélt, hogy a szolgálatok 27 nagyszabású terrortámadás tervét zavarták meg Nagy-Britanniában. Ezek többségét iszlámista szélsőségesek készültek elkövetni.

Közben a brit kormányhivatal az egész országban elrendelte a helyi készültségi tervek felülvizsgálatát.

A hatóságok a tél folyamán egy „tökéletes viharra” készülnek,

mivel egyszerre kell megbirkózniuk a Covid-19 új hullámával, a potenciális kemény brexit gazdasági hatásaival és a terrorfenyegetéssel.

Emellett a brit kormány prognózisa szerint további terhet jelent majd a téli influenzahullám, az árvizek sorozata és a viharos időjárás. A brexittárgyalások kimenetelétől függően üzemanyag- és élelmiszerhiányra, valamint kibertámadásokra is fel kell készülni. Emellett a Covid-korlátozások miatti tiltakozás és rendbontás sem kizárható. Már erre a hétre három illegálisnak minősített, tervezett karanténellenes tömegtüntetésről tudnak a hatóságok – írta a Telegraph című lap.

Rendőri vezetők azt mondták: nehezen tudják majd betartatni a karanténintézkedéseket, ha a bűncselekmények gyakorisága visszatér a tavaszi karantént megelőző szintre. „Mérlegelnünk kell, mi az, ami megvalósítható” – fogalmazott Paul Griffiths, a Brit Rendőrfönökök Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×